YSK’dan KHK ile ihrac edilenlere ilişkin kritik karar!

10-04-2019
Rûdaw
Etiketler Seçim Gündemi HDP YSK
A+ A-

Haber Merkezi - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi.

 

Bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu.

 

Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına başvuran YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı.

 

Kurulun bu kararı, ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

 

Karar ençok HDP’yi ilgilendiriyor

 

YSK, bu kişilere mazbata verilmeyeceği, KHK'lı kişilerin yerine yerel seçimlerde seçim bölgelerinde en çok oyu alan ikinci adayın belediye başkanı olarak seçileceğini açıkladı.

 

Konu ençok HDP’yi ilgilendiriyor. Bu kararla birlikte HDP bir ilin yanı sıra bazı ilçe ve beldeleri kazandığı halde alamıyor.

 

HDP'nin Siirt Belediye Başkan adayı Berivan Helen Işık, Diyarbakır Bağlar adayı Zeyyat Ceylan, Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar beldesi adayı Abubekir Erkmen KHK’dan ihrac edilenler arasında.


Yine Van Tuşba'da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit'te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran'da Leyla Atsak'ın KHK ile ihraç edilen isimlerden.

 

Söz konusu ilçelerde ikinci yüksek oyu alan isimler, AKP'nin adayı olarak seçimde yarışmıştı.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli