Polis, hakim ve savcıları da arayacak

10-04-2015
İnan Gedik
Etiketler Diyarbakır Baro Tahir Elçi Polis hakim savcı
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), hakim ve savcıların da adliye girişlerinde aranmasına ilişkin bir düzenleme hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın odası 31 Mart tarihinde silahlı iki kişi tarafından basılmıştı. Kiraz rehin alınmış, daha sonra da öldürülmüştü.


Kiraz’ı rehin alan DHKP-C örgütü üyeleri İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile görüşmüş ancak arabuluculuk girişimi sonuçsuz kalmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kocasakal’ı eleştirerek “Ey baro başkanı, sen de teröristlerle telefonla görüştün, hangi neticeydi aldın? Senin sözün çok dinleniyor, bir netice alsaydın” demişti.

 

Kocasakal’a Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’den destek geldi.

 

Rûdaw’a yaptığı açıklamada Kocasakal’ın eleştirilecek bir davranışı olmadığını belirten Elçi, “Bazı konularda çok keskin görüş ayrılıklarımız olmakla birlikte Kocasakal’ın bu meselede doğru bir tutum sergilediğini düşünüyorum. Savcıya yönelik o olay karşısında hemen arabuluculuğun gereğini yapmış ve olayın selametle sonuçlanması için çaba sarfetmiştir. Olayın böyle sonuçlanması onun kusuru değildir” dedi.

 

Savcı Kiraz’ın öldürülmesi adliyelerin güvenlik sorununu da tartışmaya açmıştı. Saldırganlardan birinin avukat kimliğiyle olayın yaşandığı Çağlayan Adliyesi’ne giriş yapmasından ötürü avukatların üstü aranmak istenmişti. Avukatlar da hakim ve savcılar gibi yargılamanın unsuru olduğu için onlarla aynı haklara sahip ve üstleri aranamıyor.

 

Erdoğan, üzerlerini aratmak istemeyen avukatları da sert bir dille eleştirmişti.

 

Elçi, saldırganların avukat kılığı yerine hakim ve savcı kılığına da bürünebileceklerini belirterek, “Mesleğimizin kamuoyu önünde söylenen bu tür sözlerle yıpratılmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.

 

Barolar olarak güvenlik önlemleri alınmasına karşı olmadıklarını belirten Elçi, şöyle dedi:

 

“Bu ayrıcalıklar bize kişisel olarak tanınmış bir ayrıcalık değil yurttaşın savunma hakkı ve mahremiyetinden kaynaklanan bir durumdur. Yargılama faaliyeti içinde temel bir unsur olmaları bakımından avukatlar, hakim ve savcılarla eşit bir statüye sahipler. Avukatların da istediği, yargıç ve savcılarla aynı koşullarla muameleye tabi tutulmak.”

 

Elçi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), hakimler ile savcıların da adliye girişlerinde aranmasına imkan verecek bir genelge çıkarma hazırlığı içinde olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

 

“Genelgeyle birlikte hakim ve savcılar da avukatlarla aynı düzenlemeye tabi tutulacak. Bu yönde hazırlanan genelgenin birkaç hafta içinde yayımlanarak yürürlüğe gireceğini tahmin ediyoruz. Herkesin eşit duruma getirildiği bu genelge ile sorun da ortadan kalkmış olacak.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli