Özgür Gündem davasında yazar Aslı Erdoğan'a beraat

10-02-2022
Etiketler Özgür Gündem Aslı Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi - Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan hakkında daha önce ''düşme'' kararı verilen "silahlı terör örgütü propagandası" suçundan, istinaf mahkemesinin bozma kararı sonrası bu kez beraat hükmü kuruldu.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Aslı Erdoğan'ı avukatı temsil etti.

Duruşmada beyanda bulunan avukat, müvekkilinin beraatine karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütü propagandası" suçundan, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat hükmü kurdu.

Aslı Erdoğan ile ilgili "düşme" kararı

Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17 yıl beşer aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları talebiyle dava açılmıştı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davaya ilişkin kararını 14 Şubat 2020'de açıklamış, Aslı Erdoğan hakkındaki iddiaya konu yazıların tarihi ile suça konu edilen iddianame tarihi arasında, 5187 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen 4 aylık sürenin geçtiği ifade edilmişti.

Bu gerekçeyle Aslı Erdoğan hakkında "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın düşmesine karar veren heyet, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarını işlemediği gerekçesiyle de Erdoğan'ın beraatini kararlaştırmıştı.

Mahkeme heyeti, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapma" suçlarından beraat, haklarında yakalama emri bulunan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu hakkında da ayırma hükmü kurmuştu.

Kemal Sancılı, Eren Keskin, Bilir Kaya ve İnan Kızılkaya yönünden de dosya ayrılmıştı.

Aslı Erdoğan 4 ay cezaevinde kalmıştı

Aslı Erdoğan, Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından Yayın Danışma Kurulu üyesi olması ve gazetede yayınlanan yazıları delil gösterilerek 19 Ağustos 2016 günü tutuklanmıştı.

 4 buçuk ay cezaevinde tutulan Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık'ta tahliye edilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli