İstanbul (Rûdaw) - Türkiye'de kadınların hayatı her geçen gün daha da zorlaşıyor. Uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlara göre Türkiye, cinsel ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetlerinde listenin başında yer alıyor. İstatistiklere göre Türkiye'de kadınların yüzde 38'i aslında şiddet mağduru.
Türkiye’de konuşacağınız kadınlardan herhangi birinin hayatı bu verileri doğrulayacak durumda:
Nazlı İlçi: “Türkiye'de kadınlar gerçekten çok zorlanıyor. Her gün kadın cinayetlerini duyuyoruz, üzülüyoruz.”
Larissa: "Dışarı çıktığımda, ne kadar kalabalık olursa olsun Gerçekten korkuyorum”
Mine Yenidünya: "Kadınlar bu zamanda hem anne hem de baba olmak zorundalar” dedi. Halime Cebeci de "Şiddet ve cinayetler nedeniyle tabii ki kadınlar daha çok etkileniyor.”
Sennur Aytekin: “Hayat kadınlar için gerçekten çok zor.”
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye, cinsiyet eşitliği açısından 156 ülke arasında 133. sırada yer alıyor. OECD'ye göre Türkiye, kadına yönelik şiddet açısından üye ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu, Türkiye'deki kadınların yüzde 38'inin şiddet mağduru olduğu anlamına geliyor.
İstanbul Belediyesi Kadın ve Çocuk Hizmetleri Müdürü Şenay Gül bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Şiddetin çok çeşidi var. Ekonomik, psikolojik vb. Genellikle kadın ve çocuklar şiddete uğruyor. Bu sadece kadınların sorunu değil. Kadınlar yıllardır buna karşı çok iyi mücadele etti. Ama bu yeterli değil. Bunun sosyal ve kültürel bir mesele olduğunu bilmemiz gerekiyor."
Birleşmiş Milletler'e göre Türkiye, kadın cinayetlerinde 151 ülke arasında 67. sırada yer alıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2010-2020 yılları arasında Türkiye'de 2.296 kadının öldürüldüğünü belirtiyor. Bu sayı 25 Kasım 2020 ile 2021 arasında ise 280'e yükseldi.
İlerici Kadınlar Derneği'nden Öykü Bozkurt, "Eşit ücret için mücadele eden kadınlar işyerinde öldürülüyor. Artık sabrımız kalmadı. Şiddetin ve baskının olmadığı bir dünya inşa etmeye devam ediyoruz. Dünyayı kadınlar kurtaracak” diye konuştu.
Eşitlikçi Kadın Örgütü’nden Gökçe Şantürk de, “Şiddet kendiliğinden olabilecek bir şey değil. Şiddete yol açan sebepler var. İçine yaşadığımız erkek egemen sistem kadın erkek eşitliğini engelliyor. Kadına yönelik şiddeti de beraberinde getiriyor” dedi.
Kadın örgütlerinin temsilcileri, 2021'in kadınlar için devlet korumasının kaldırıldığı yıl olduğunu kaydetti. Gerekçe ise İstanbul Sözleşmesinden çekilmek gösterildi. Nüfusa göre Türkiye'de 5.314 sığınma evi olması gerekirken şu anki sayı 477.
OECD'ye göre Türkiye, cinsiyet ayrımcılığı açısından da 129 ülke arasında 26. sırada yer alıyor. Türk parlamentosunda kadınların temsili yüzde 17 ve toplam 600 milletvekili arasında sadece 103 kadın milletvekili bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın