Kılıçdaroğlu: Büyükelçilere Kanal İstanbul mektubu yazdım

09-11-2021
Rûdaw
Etiketler Kemal Kılıçdaroğlu Kanal İstanbul
A+ A-

Haber Merkezi - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul Projesi ihalesine katılmamaları  için büyükelçilere mektup gönderdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul Projesi'ni eleştirdi.

İstanbul'un talan edilmesini ve yabancıların bu talana ortak olmasını istemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu konuda sadece iş insanlarına değil büyükelçiliklere de yazı gönderdiklerini anlattı.

Kılıçdaroğlu, "Eğer Kanal İstanbul'a sizin ülkelerinizden bir şirket, kişi, müteahhit girer, İstanbul'u talan eder, yağmalarsa o da ağır bedeller ödeyecektir, dedim" sözlerini sarf etti.

Kendisine, "Bizi niye yabancılara şikayet ediyorsun?" sorusunun yöneltildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ülkenin menfaatini ve çıkarlarını korumak, gözbebeğimiz İstanbul'u korumak, ne zamandan beri yabancılara ihbar oldu? Bunu söyleyenler, bizim milliyetçiliğimizi asla sorgulayamazlar. Zaten Cumhur İttifakı'nın en temel sorunu; birisi diyor ki 'Ben milliyetçiyim', öbürü 'Ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım' diyor. Bunlar koalisyon kurmuşlar. Hiç kimse merak etmesin, İstanbul'un talan ve İstanbul'a ihanet edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Yerli ve yabancı herkese yine bu kürsüden söylüyorum, Kanal İstanbul ihalesine kim girerse ağır bedeller ödeyecektir."

"İyi hal indirimi uygulanmayacak"

Kılıçdaroğlu, kısa süre önce sosyal medya hesabından da paylaştığı, partisinin kadınlara yönelik vaatlerini sıralayarak kadınlara bir hak vermeyeceklerini, kadınların haklarını kadınlara teslim edeceklerini vurguladı. İktidara gelmeleri halinde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, kadınların haklarını sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi.

İktidarlarında, kadına yönelik şiddet uygulayanlara mahkemelerde "iyi hal indirimi" uygulanmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Cezalarda en ufak bir indirim olmayacak. Ayrıca bu konuda özel yetkili mahkemeler ile Yargıtay’da özel bir daire kurulacak. Ev içi şiddet olursa ve karakola intikal ederse karakolda özel birimler olacak, o birimlerde bir kadın polis olacak. Kadının hakkını da en az bir polis savunacak" şeklinde konuştu.

Ayrılan kadınlar için Yeni Başlangıçlar Fonu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, devlette üst kademelerde kadın yönetici sayısının az olduğunu, iktidara gelmeleri durumunda ilk 6 ay içinde üst yönetimde en az yüzde 35 kadın kotası uygulayacaklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, kuracakları "Yeni Başlangıçlar Fonu" ile eşinden ayrılan kadınlar için destek sağlayacaklarını da dile getirerek, "Sosyal devlet o durumdaki kadının bir numaralı güvencesi olacak" dedi.

Boşanan eşler arasında nafaka gerginliği yaşandığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Diyelim adam asgari ücretli, nafakanın tamamını alsan ne olacak? Çocuklar okula gidiyor, ev kirası ödenecek, nasıl geçinecek? Nafaka gerginliğini de bitireceğiz. Kadının kendi evinde huzur içinde yaşaması, gelirini-giderini hesaplaması, çocuklarına bakması ve okula göndermesini Yeni Başlangıçlar Fonu'ndan ilk 6 ay içinde gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

Doğum iznine ayrılan kadın çalışanların iş yaşamına dönüşlerini kolaylaştırmak için adım atacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, öte yandan kadın sağlığının, sosyal devletin güvencesi altına alınacağını, rahim kanserini önleyen aşıların ücretsiz yapılacağını bildirdi.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli