Yekgırtu lideri: Erbil-Ankara ilişkileri hala istenen düzeyde değil
Ankara (Rûdaw) - Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin, geçmişte yaşanan sıkıntılar aşılmış olsa da Erbil ile Ankara ilişkilerinin hala eski “iyi” düzeyine olaşmadığını söyledi.
İstanbul’da düzenlenen Dünya Müslüman Alimler Birliği Kongresi’ne katıldıktan sonra Ankara’da bir dizi görüşme gerçekleştiren Selahattin Bahaedddin, temasları hakkında Rûdaw’a konuştu.
Bahaeddin, dünya genelinde bin 200 alimin katılımıyla gerçekleşen Dünya Müslüman Alimler Birliği Kongresi’nde İslam aleminin durumunun tartışıldığını ve kongrede Dünya Müslüman Alimler Birliği yeni başkanının seçildiğini hatırlattı.
Ankara’da hükümet yetkilileri, parti temsilcileri ve bazı Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile bir araya geldiklerini belirten Yekgırtu lideri, “Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştük yine AK Parti’den yetkililerle görüştük. Ziyaretimizin esas amacı Türkiye ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine dönüktü. Bu temelde sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri ile de görüştük” dedi.
Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ilişkilerinin bu günkü durumu ve geleceği hakkında bir soruya Bahaeddin şu sözelerle cevap verdi:
“Elbette bir düzelme var ama eski iyi haline dönmüş değil. Hala bazı sıkıntılar var. Örneğin hava seferlerine getirilen kısıtlamalar, özellikle de Süleymaniye havaalanına yönelik uygulama hala devam ediyor. Bu da düzeltilmeli. Ama genel anlamda işilikler normalleşmeye gidiyor.”
“Görüşmelerinizde Süleymaniye havaalanına ilişkin bir değerlendirme oldu mu?” şeklindeki soruya ise Bahaeddin, “Olmadı ama anlaşılan o ki bu sorunun aşılması için bazı tekniki konular var. Daha önce de geldiğimde söz vermişlerdi bu durumun daha fazla uzatılmayacağını belirtmişlerdi. Biliyorsunuz, Ortadoğu’da bazen küçük bir sorun reaksiyonlar nedeniyle farklı bir hal alıp büyüyebiliyor” dözleriyle cevap verdi.
Selahaddin Bahaeddin, Kürdistan Bölgesi’nde kurulacak yeni hükümet için herhangi bir görüş alışverişi olup olmadığına ilişkin ise, “Biz hükümete katılmayacağımız açıkladık bu yüzden bu konu ile fazla kafa yormadık. Parlamento ilk oturumunu yaptı, yeni hükümet için adınlar atılacak. Doğrusu bu yıl gerçekleşen seçimler çok da içaçıcı değillerdi, sahtekarlık yapıldı, tekniki sorunlar yaşandı. Aynı zamanda halk içerisinde seçimlerin değişime yol açacağına dair bir ümitsizliğe neden oldu ki daha önce bu yoktu. Bu yüzden özellikle bizim seçmenimiz sandıklara gitmedi. Bu demokrasi süreci açısından bir tehlikedir. Fakat buna rağmen mücadelemiz devam etmeli. Irak Kürdistan’ında demokrasi deneyimini hep birlikte kurduk. Dolayısıyla yönetim hatalarını, yolsuzluk ve haksızlıkları biz kendimiz aşmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.