Erdoğan’dan NATO zirvesi öncesi açıklama

Haber Merkezi - NATO Liderler Zirvesi öncesinde havalimanında açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yapacağı görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğini ve Gazze'deki katliamları gündeme getireceğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TUR" ile saat 10.00'da ABD'nin başkenti Washington'a hareket etti.

Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Zirve öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Zirve'de NATO'nun savunma yapılanmasını tahkim etmek amacıyla istişarelerde bulunacağız. NATO'nun kuruluşunun 75. yıl dönümü nedeniyle Zirvemiz ayrı bir anlam taşıyor.

"Artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz"

Zirveden beklentimiz milli güvenlik hassasiyetleri gözeten ittifakı gözeten neticelerin elde edilmesi. Savunma sanayideki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz.

NATO'nun gayretlerinin artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu göstermekte.

Türkiye NATO'nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk 5 ülkeden biri. İmkan ve kabiliyetler NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz. Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'deki katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail'i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız. Bu meseleleri ikili görüşmelerde de ele alacağım.

"Ukrayna’da adil barış sağlanmalı"

Ukrayna'daki savaşta NATO savaşın tarafı haline gelmemeli ve adil barış sağlanmalı.

Gazze’de katliam

Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'de Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız

(Doha'daki ateşkes)Sabırla süreci takip ediyoruz. İstihbarat başkanımız,Dışişleri Bakanımız takip ediyor. İnşallah kısa zamanda beklediğimiz neticeyi alırız

KKTC'nin tanınması çağrısı

"KKTC, bizim nezdimizde Türk devletlerinin tam üyesi konumunda. Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi.

Son Suşa zirvesinde de KKTC orada bulundu.

Bizler KKTC'yi TDT'ye (Türk Devletleri Teşkilatı) tam üye olarak görmek istiyoruz."

NATO liderler zirvesi

"NATO'daki konumumuzu güçlendirerek devam ediyoruz. Rutte'nin genel sekreterliğinde üst düzey rolümüz var.

İsrail'in Gazze saldırıları

"Bu konuda NATO'dan istediğimizi alabilmiş değiliz. "