AYM Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde hak ihlali yaşanmadığına hükmetti

Haber Merkezi - Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde Aralık 2015-Mart 2016 tarihleri arasında Hendek olayları nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan ölümler ve hak ihlalleri ile ilgili kararını verdi.

Yüksek Mahkeme o dönem ilan edilen sokağa çıkma yasağının yaşam hakkı ihlaline yol açmadığını belirtti.

Avukat Ramazan Demir karar itiraz edeceklerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan Avukat Ramazan Demir, "Anayasa Mahkemesi, Cizre bodrumları ve Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybedenlerle ilgili kararını verdi. AYM herhangi hak ihlali olmadığına karar vermiş. Gerekçesi henüz yayınlanmadı, hüküm özeti ise bugün sitesinde yayınlandı" dedi.

2018 yılında AİHM’e yaptıkları başvuruda AYM kararının beklenmesinin istendiğini vurgulayan Ramazan Demir, “AİHM 2018’de yaptığı duruşmada AYM’nin vereceği kararı bekleyin demişti. AİHM’de yapılan duruşmada AYM’nin bugün verdiği kararı vereceğini ayrıntılı olarak ifade ettik ancak dikkate alınmadı. AYM’nin gerekçeli kararı bize ulaştıktan sonra dosyaları tekrar AİHM önüne taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Cizre’de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 79 gün boyunca devam edip, 2 Mart 2016’da kaldırıldı. Bu süre zarfında 131 bin nüfusu bulunan ilçenin 11 mahallesi tamamen giriş-çıkışlara kapatılırken; telefon, internet ve elektrik hatları kesildi. Kentin yüksek kesimlerine yerleştirilen tanklarla Cudi, Nur, Sur ve Yafes mahalleleri top atışları yapıldı. Yasağın 20’nci gününden sonra ilçeden 110 bine yakın insan göç etti. Yasak süresince birçok yaralı hastaneye kaldırılamadığı ve ambulans gitmediği için hayatını kaybetti. İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, kent genelinde 288 kişi öldü. Bunlardan 177’si sığındıkları evlerin bodrum katlarında 7 Şubat 2016 günü hayatlarını kaybetti.