Sefin Dizayi: Başbakan’ın ziyareti yeni bir başlangıçtır

09-07-2018
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Ankara Erdoğan
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Başbakan Neçirvan Barzani’nin Erdoğan’ın yemin törenine katılmasının önemli olduğunu belirterek, “Söz konusu katılım iki taraf arasında ilişkilerin normalleşmesini sağlayacaktır” dedi.

 

Başbakan Neçirvan Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi daveti üzerine Ankara’ya gitti.

     

Recep Tayyip Erdoğan saat 16.30’da TBMM kürsüsünden yemin ederek görevine başlayacak. Erdoğan’ın yemin etmesiyle birlikte ülkede “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” resmen geçilmiş olacak.

  

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Rûdaw konuşan Sefin Dizayi, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun ardından Tahran ile Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ni ablukaya almak için büyük çaba sarfettiğini ancak girişimlerinde başarılı olmadığını söyledi.

 

Sefin Dizayi, “Dünyanın kapısı Kürdistan’ın üzerinde kapatılmadı. Fransa, Almanya, Rusya, Tahran ve birçok ülke tarafından Başbakanımız karşılandı. Kürdistan Bölgesi’nin diplomatik ve siyasi girişimlerinin sonucunda söz konusu görüşmeler gerçekleşti” dedi.  

 

Geçmişte de Erbil ile Ankara ilişkilerinin kopmadığını belirten Dizayi, sözlerine şunları ekledi:

 

“İki taraf arasında yaklaşık bir bucuk yıldır eskisi gibi görüşme yapılmıyordu. Başbakan Barzani’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak davet edilmesi oldukça büyük anlam taşıyor. Ziyaret kapsamında özel görüşmeler yapılmayabilir ancak törene katılım dahi büyük önem taşıyor. Bunu oldukça olumlu bir adım olarak görüyoruz. Sürecin iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayacağını düşünüyoruz.”

 

Dizayi, Erbil ile Bağdat arasında sadece ekonomik ve enerji alanında değil, siyasi alanda da ilişkilerin gelişeceğini söyledi.

 

İki taraf arasında farklı alanlarda görüşmelerin olacağını belirten Dizayi, Barzani’nin Ankara ziyaretinin yeni bir başlangıç olduğuna işaret etti.

 

Türkiye’de yeni sistemin uygulanmasına ilişkin ise Sefin Dizayi, şu ifadeleri kullandı:

 

“Turgut Özal’dan sonra 2002’ye kadar hiçbir parti tek başına hükümeti oluşturamadı. 2002’den sonra ise AK Parti tek başına iktidar olmayı başardı. Yeni sistemde ilişkilerin daha güçlü ve kararların daha hızlı alınacağına inanıyorum.” 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli