Sezer: Rusya, Türkiye’nin harekâtına sıcak bakmıyor

09-06-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Aydın Sezer Rojava Suriye Rusya YPG
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı Aydın Sezer, “Burada Türkiye’nin operasyon yapmak istediği yerler ile ilgili Türkiye’nin Rusya ile bir protokolü var. Rusya bu protokole istinaden Türkiye’nin harekat yapmasına sıcak bakmıyor. Rusya bu konuyu zamana yayarak Türkiye’nin tehdit algısını ortadan kaldırmaya çalışacak” ifadelerini kullandı.

Dış politika analisti, Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı Aydın Sezer, Türkiye’nin olası Suriye ve Rojava operasyonuna yönelik Rusya’nın tutumunu ve Türkiye-Rusya ilişkilerini Rûdaw’ın bülteninde değerlendirdi.

Ankara’dan yayınımıza katılan Sezer, şöyle konuştu:

“Dünkü Lavrov ziyaretinde Rusya’nın yeşil ışık yakmadığını söyleyebiliriz. Lavrov Türkiye’nin endişelerini giderebilecek başka yol ve yöntem arayışında.

Bu gerek Suriye ordusu ile olabilir gerekse Rusya’nın YPG üzerindeki etkisi ile olabilir ama bugün için bu operasyona yeşil ışık yakılmadığını söyleyebiliriz.”

“Rusya, Türkiye’nin harekatına sıcak bakmıyor”

“Rusya ile Batı arasındaki ekonomik savaşta da, Ukrayna ile olan savaşta da Türkiye tarafsız konumda. Dolayısıyla 24 Şubat’tan beri Türkiye-Rusya ilişkileri yeniden bir ivme kazandı” değerlendirmesinde bulunan Sezer, şöyle devam etti:

“NATO konusunun Suriye üzerinde bir pazarlık konusu olabileceğini düşünmüyorum. Burada Türkiye’nin operasyon yapmak istediği yerler ile ilgili Türkiye’nin Rusya ile bir protokolü var.

Rusya bu protokole istinaden Türkiye’nin harekat yapmasına sıcak bakmıyor. Rusya bu konuyu zamana yayarak Türkiye’nin tehdit algısını ortadan kaldırmaya çalışacak.”

“Bu, aynı zamanda Esad ordusuna yönelik bir operasyon da olacak”

Sezer, olası operasyonun 2019’da yapılan operasyondan farklı olacağını aktardı:

“Suriye’nin askerlerinden önce bölgelerde Rus askeri varlığı söz konusu. Rusya’nın yeşil ışık yakması demek öncelikle Rus askeri varlığının bölgeden çekilmesi anlamına geliyor.

Bu aşamada Rusya Esad ordusuyla ilişkilerini ne şekilde tesis edecek, bu çok önemli.

Dolayısıyla bu operasyon YPG unsurlarına yönelik bir operasyon değil, belki de Esad ordusuna İran milislerine yönelik bir operasyon da olacak. Dolayısıyla bu sefer 2019’dan çok daha ağır şartlarda bir operasyon olacak şayet Rusya yeşil ışık yakarsa.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli