HDP'li vekiller sırrı Rûdaw'a anlattı

09-06-2015
Hikmet Durgun
Etiketler HDP'li vekiller
A+ A-

Mersin (Rûdaw) - Türkiye’de dün yapılan seçimin galibi olan Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçilen adayları, özellikle Kobani’ye devletin duyarsızlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözleri nedeniyle baaşrılı olduklarını ifade etti.

 

Yüzde 13.1 oy alan HDP, 80 vekil çıkardı. HDP, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Dersim ve Iğdır'da tüm vekillikleri aldı.

 

Rûdaw’a konuşan yeni vekiller, seçimi değerlendirdi.

 

ALTAN TAN (Diyarbakır): HDP'nin başarılı olmasının nedeni ülkede ne kadar Kürt varsa bunların büyük bir kısmı birleşti. Bir de Tayyip Erdoğan'ın özellikle Kürtleri dışlayan son politikalarına ciddi bir tepki verdi. Müslüman Kürtler partiden ayrıldı. Dindar Müslüman Kürtler AKP'yi terketti, Erdoğan'ı terk etti. Tayyip Erdoğan'dan kurtulmak isteyen kim varsa bize oy verdi. Kürtler’in % 80- 85'i HDP'ye oy verdi. Erdoğan'ın Kobani söylemi, Roboski olayı ve Erdoğan'ın Elinde Kur’an-ı Kerim gezdirerek Kürtleri kandırmak istemesi ciddi tepkilere dönüştü. 2007 yılında Diyarbakır'da AK Parti ile bizim aramızda aramızdaki fark 10 bindi, 520 bine çıktı. Tam demokratik bir Türkiye ve bütün sorunların çözümü için mücadele edeceğiz. Bu zaten bizim programımızda var. Yeni bir Anayasa yapılması için mücadele edeceğiz. Barıştan uzlaşmadan yana çizgimize devam edeceğiz.

 

MİR DENGİR MEHMET FIRAT (Mersin): HDP'nin iyi olmasında birkaç etken var. Cumhurbaşkanı’nın söylemleri, ve tarafsızlığı ihlal ederek sahalara inmesi sonuçta etkili oldu. Bir de Türkiye'de gruplaşmalar nedeniyle bu iktidar gitsin de nasıl gidecekse gitsin fikri etkiledi.  AK Parti’den HDP'ye çok oy kayması oldu. Sol çevreden de iyi oy geldi ama bir kısım oyun emanet oy olduğunun bilinmesi lazım. İyi bir seçim çalışması yaptık. Medeni bir muhalefet yapacağız. Bağırıp çağırmayla muhalefet olmaz. Meclis normal rayına oturmuş kanısındayım. Dolayısıyla daha iyi çalışacak.

 

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep): Tüm Türkiye ve Antep'te büyük bir başarı elde ettik. Tüm Türkiye'nin ilgisini çeken bir başarı elde edildi.  Antep'te 3 vekil çıkarabilmeyi konuşuyorduk. Çok farklı kesimlerden partimize yoğun bir ilgi var. Türkiye'nin sorunlarını çözmeye aday bir siyasi hareketiz. Başlattığımız bu çözüm sürecini devam ettirmek ve Türkiye'nin demokrasisini dizayn etmek konusunda bir çabamız oldu. Bunu halka anlattık halk da bunu gördü ve böyle bir sonuç geldi. Çok mutluyuz. AKP'nin tabanından partimize bir kayma oldu.  Özellikle Antep'te CHP tabanından partimize büyük bir ilgi oldu.  Seçim sürecinde CHP'den 1, AKP'den 3, MHP'den de 0,25 alacağız diye espri yapıyordum, gerçekten de öyle oldu. Türkiye'nin sorunlarını tek tipleştiren kutuplaştıran çatıştıran politikalara karşı geniş kesimleri kucaklayan ve Türkiye'de birarada yaşamın koşullarını oluşturan bir söyleme HDP Türkiye genelinde etkin oldu. Bu bence beklenmesi gereken bir sonuçtu. Savunduklarınızdan samimi olursanız sonuç alırsınız diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı’nın dili çatıştıran kutuplaştıran ve partimize yönelik tutumu partimizde bir mağduriyet yarattı ve saldırılar tepki olarak oya dönüştü.

 

ADEM ÖZCANER (Van): HDP mahallelerde evlerde çok ciddi çalıştı. HDP kadroları çok iyi çalıştı. Mevcut konjonktür HDP'nin lehineydi. AKP'nin yanlış politikaları ve uygulamaları HDP'nin lehine oldu. Kürdistan'da ezilenlerin tarikatların, cemaatlerin ve dindar camianın katkısı HDP'nin iyi oy almasında etkili oldu. HDP'nin birçok kesimle ittifak yapması da bu başarıya etken eden etmenlerden bir tanesidir. Bugüne kadar HDP'nin uzak olduğu kesim dindar camiaydı. Bugün eğer başarılı olunmuşsa dindar Kürtler’in oyları etkili olmuştur. Umudumuz Kürdistan meselesini çözmeye yönelik Kürt hareketinin amaçlamış olduğu hedef doğrultusunda HDP'nin siyaset yapması, aynı zamanda tüm ezilenleri halkları temsil edebilme cesaretini göstermesidir.

 

AYHAN BİLGEN (Kars): HDP'nin başarılı olmasının bir nedeni halkın barış istemesi ve sorunların parlamentoda çözülmesi isteğidir. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplumda oluşturduğu korkudur. Türkiye'nin diktatörlüğüne ve otoriterleşmesine verilen bir karşı tepkidir HDP'nin oy alması. Biz bu iki duygunun HDP'nin barajı aşmasına ve Türkiye geneli iyi bir oy almasına damga vurduğunu düşünüyoruz. HDP'nin baraj altında kalmaması için ortak vicdani uzatılan bir eli boşa çıkartmamıştır kendisine yakışanı yapmıştır. Biz onun başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu emanete tüm layıkıyla temsil ettiğimiz takdirde çok daha güçlü bir katılım Türkiye'nin batısında da gerçekleşecektir. HDP'ye oy verenlerin talepleri beklentileri duyarlıkları hassasiyetleri bellidir. Güçlü etkili bir toplumsal muhalefet edeceğiz. Oylara emanetlere sahip çıkacağız.

 

HÜDA KAYA (İstanbul): Artık halkımız nefret söylemine karşı, ahkam kesmeye karşı, hırsızlığa karşı ve özgürlüklerin insanların ellerinden alınmasına karşı ve savaş söylemlerine, kibire, dayatmaya karşı bir dur demiştir. Yeter artık demiştir. Barışa özgürlüğe, eşitliğe, adalete birlikte sahip çıkmaya ne kadar özlem kalmışın bir ifadesidir sonuçlar.  İstanbul'un ciddiyetini farkındaydık. İstanbul'da yüzde 10'u aşarsak Türkiye'de barajı aşacağımızı düşünüyorduk. Bu bilinçle çalıştık. Seçmenimizle halkımızla bunu paylaştık. İstanbul Türkiye'nin bir resmidir. Yıllardır HDP çizgisinden çok uzak kalmış kesimlerden dahi çok destek aldık bir dönüşüm gerçekleşti. Kobani söyleminden, ‘Kürt sorunu artık kalmamıştır’ sözünden, Kürtlerin acılarıyla dalga geçer gibi söylemlerden insanlar çok rahatsız olmuştur. HDP'nin ilkesel hareket etmesi ve kendini iyi anlatması iyi oy almada etkili olmuştur.

 

NİMETULLAH ERDOĞMUŞ (Diyarbakır): HDP merhalelerin başarısıdır. HDP uzun merhalelerden mücadelelerden sonra bir Türkiye partisi olma yolunda bir yol izledi. Programını da insanlar samimi gördü. Türkiye'nin temel sorunlarını çözecek bir program olarak gördü. Halk da bu şekilde iradesini ortaya koydu. Bölgede de uzun bir süredir halk iktidardan beklentisi vardı özellikle çözüm süreci konusunda bununla ilgili gelinen noktada bir tıkanıklıktan ziyade gayri ciddi bir yaklaşım gördü. Bu insanları çok rahatsız etti, incitti. Cuma günü HDP mitingine bombalı saldırı oldu, bu halkı çok incitti. Bu iktidarın bölgede sonunun başlangıcı oldu. Eğer bu gayri ciddi tutum devam ederse iktidar bölgede tabela partisi konumuna düşer. En son Diyarbakır'da yaşanan saldırı de büyük tepki çekti ve bu tepki sandığa yansıdı. O saldırı büyük bir felaketti. Diyarbakır o saldırıyı kendisine yapılmış kabul etti. Öyle algıladı. AK Parti’nin Diyarbakır'da aldığı oy zaten bunu gösteriyor. Bu seçimde muhafazakar kesimler barışın yanında yer aldı. Barış sorunu dindarların da sorunudur.

 

RIDVAN TURAN (Adana): 13 yıllık bir iktidar yorgunluğu vardı. AKP'ye karşı ciddi bir tepki oluşmuştu. Tepki oyları HDP'de birleşti. Bide HDP'nin yeni yaşam projesini iyi anlatması ve kendini iyi ifade etmesi güzel sonuçlar almasında etkili oldu. Türkiye'nin temel yaşam sorunlarına çözüm getirebilecek bir programa sahip olması da etkili oldu. Çok geniş kesimler hem Erdoğan'ın AKP'sinden kurtulmak, hem de HDP'nin vaat ettiği eşitlik demokrasi barış kardeşlik söylemlerine inandı ve oy verdi. Adresi HDP olarak gördü. Birçok yerde oy patlaması yaptık. Oyları ikiye katladık aşağı yukarı. Bu da Türkiye demokrasisine, barışına, kardeşliğine katkı yapacaktır.

 

FERHAT ENCÜ (Şırnak): HDP Çok güzel bir çalışma yürüttü. Çok yoğun bir çalışma yürüttük. Şırnak'ta oylarımızı yüzde 10 oranında arttırdık ve Türkiye rekorunu kırdık. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden bu yana HDP Türkiyeleşme yolunda önemli adımlar attı kendini halka iyi anlattı. İlkesel yaklaştı. Programı büyük bir etki yarattı. Etkili oldu. Emekten, barıştan, demokrasiden yana olduğunu gösterdi. Bundan iyi oy aldı. Ayrıca Roboski katliamı, Kobani olayı etkili oldu. Özellikle Kobani'de Kürt halkının IŞİD çetelerine karşı vermiş olduğu mücadele büyük bir ilgi oluşturdu. Türkiye'nin Kobani'ye bakışı da etkili oldu. Kobani düştü düşecek diyen Tayyip Erdoğan Kürtler’e düşmanlık etkisi gösteriyordu bu etkili oldu.  

 

İMAM TAŞÇIER (Diyarbakır): HDP toplumun tüm dinamiklerini harekete geçirdiği için ve Kürt halkının taleplerini dile getirdiği için iyi bir oy aldı. Bütün Kürt dinamiklerle hareket etmek istedi ve onu yaptı. Azadi, DDKD ve diğer hareketlerden insanları aday gösterdi. Önemli şahsiyetleri aday gösterdi. Çokrenkliliği Kürdistan'da da savundu, ittifakları genişletti. Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümünü savunduğu için etkili oldu. Kürdistan'da iyi bir oy aldı. Türkiye'deki diğer halkların taleplerine doğru değindi. Çok renkli ve farklı bir aday profili oldu buda etkili oldu iyi almada.  Tüm ezilenlere, sömürülenlere kucak açtı. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli