TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 9 Mayıs Çarşamba

09-05-2018
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 9 Mayıs Çarşamba
A+ A-
Karar: Ateşle dans

ABD Başkanı Trump, Avrupa’nın uyarılarına kulak tıkayarak İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekildi. İran’ın anlaşmaya rağmen atom silahı geliştirmeye devam ettiğini öne süren Trump, iddiasına kaynak olarak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yalanlanan açıklamalarını kaynak gösterdi. İran’a yaptırımlar da yeniden yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin 2015 yılında P5+1 ülkeleri ve İran arasında imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Uzun süredir anlaşmaya karşı tutumuyla bilinen Trump, dün Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına çıktı. Sözlerine İran’ın dünyada terörizmin en büyük destekçisi olduğu iddiasıyla başlayan Trump, Tahran yönetimi tarafından desteklenen Hizbullah gibi örgütlerin onlarca yıldır ABD vatandaşlarını ve askerlerini öldürdüğünü söyledi. Trump, 2015 yılında Barack Obama yönetimi, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile İran arasında imzalanan anlaşma için “Teoride İran’ın bu deliliği yapmasını engelleyecekti. Ama gerçekte İran’ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesine ve nükleer silah sahibi olmasını eşiğine gelmesine yol açtı” diye konuştu. Bu iddiasına kaynak olarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun geçen hafta basın mensuplarına yaptığı sunumu gösteren Trump, “Gördük ki İran yalan söylüyordu. İsrail geçen hafta yayımladığı belgelerle bu yalanı ortaya koydu” diye konuştu. Netanyahu, ‘İran yalan söyledi’ başlıklı sunumunda, Tahran yönetiminin nükleer anlaşmaya rağmen uranyum zenginleştirme programına devam ettiğini öne sürmüştü. Netanyahu, iddiasını ‘İran’dan bir istihbarat operasyonu ile ele geçirilen yüzbinlerce CD ve belgeye’ dayandırmıştı. Ancak İsrailli liderin bu iddiaları, anlaşmanın denetlenmesine görev alan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yalanlanmıştı. Kurum, Netanyahu’nun açıkladığı faaliyetlerin, anlaşma öncesi dönemde dair olduğunu bildirmişti. İngiltere, Fransa ve Almanya da nükleer anlaşmanın tam da bu yüzden gerekli olduğu vurgusunu yapmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Netanyahu’nun açıklamalarına destek vermişti.

Birgün: Yarım bıraktığımızı tamamlayalım

16 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP ve Erdoğan, 15 gün içerisinde açıklayacağı seçim beyannamesinde yine birçok vaatte bulunacak. Peki bugüne kadar vaat edilenlerden hangisi gerçekleşti?

3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelen AKP, 16 yıldır ülkeyi tek başına yönetiyor. İki yıla yakın bir süredir ülkeyi OHAL ile yöneten, temel hak ve özgürlükleri budayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta açıkladığı seçim manifestosunda tüm bunları görmezden gelerek “daha fazla özgürlük, demokrasi ve adalet” vaat etti. Şimdi gözler yakında açıklanması beklenen AKP’nin vaatlerinin ikinci ayağı olan seçim beyannamesinde. AKP'nin seçim beyannamesinde de bolca vaade yer vermesi bekleniyor. Peki bugüne kadar vaat edilenler yerine getirildi mi? 6 başlıkta bu sorunun yanıtını aradık.

Cumhuriyet: 'Tamam' söz milletin

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Şayet bir gün milletimiz ‘Tamam’ derse ancak o zaman biz kenara çekiliriz” sözlerine muhalefet liderleri ortak bir yanıt verdi: “TAMAM.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na partisini yönetmenin Türkiye’yi yönetmeye talip olmaktan daha cazip geldiğini söyleyen Erdoğan, uzun zaman ‘çatı adayı’ demesine karşın CHP kongrelerinde genel başkanlık için aday olan, ama bir türlü seçilemeyen bir ismin Cumhurbaşkanlığı’na önerildiğini kaydetti.

Seçim sürecine ilişkin bir sıkıntıları olduğunu, kampanyada CHP’nin başındaki zata mı yoksa öne sürdüğü “garibana” mı bakacaklarını bilemediklerini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Ortada bir aslı, bir de kuklası var. Hani Hacivat-Karagöz oyunlarında olur ya, perdenin önünde bir figür, bir kukla vardır ama tüm konuşmaları ve hareketleri arkada sopayı elinde tutan kuklacı yapar. Şimdi biz sopanın ucundaki figürle mi uğraşacağız, sopayı tutanla mı uğraşacağız? Doğrusu şaşırdık. Bizi çıldırtacaklarını söyleyerek yola çıkmışlardı. Haklarını vermek lazım, çıldırtmasalar da şaşırtmayı başardılar. Bu karikatür tipin ve adayının maceralarını seçimlere kadar izlemeye devam edeceğiz.”

Akşam: Aslına mı bırakacağız, kuklasına mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında, “Seçmenlerine başka partinin aday- ları için görev vermişler. Bu işin sonu CHP’nin toptan satışına kadar gider” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve Fransa’nın İslam’a yönelik provokatif bildirisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Genel başkanlığa aday olan ama bir türlü seçilemeyen birisini cumhurbaşkanlığına aday gösterdiler. CHP’nin başındaki zat aday için pek çok vasıf saymıştı. İsim açıklandığında bu aday ile belirtilen vasıflar arasında ilişki kuran pek çıkmadı. Seçmenlerine başka partilerin adayları için görev çıkartmışlar. Buna da demokrasi diyorlar. Korkarım bu işin sonu CHP’nin toptan satışına kadar gider.”

Erdoğan şöyle devam etti: “Seçim kampanyasında CHP’nin başındaki zata mı yoksa öne sürdüğü garibana mı bakacağız, onu bilemiyoruz. Ortada bir aslı bir de kuklası var. Bizi çıldırtacaklarını söyleyerek yola çıkmışlardı. Haklarını vermek lazım. Çıldırtmasalar da şaşırtmayı başardılar. Sürekli bize meydan okuyan, hadi bakalım dediğimizde köşe bucak kaçan bu yalancı pehlivan hiçbir işe yaramasa da milletimizi eğlendiriyor. Bu karikatür tip ve adayının maceralarını seçime kadar izlemeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz 16 yıl boyunca hayıflanmam, şöyle sıkletimize uygun bir ana muhalefet bulamayışımdandır.”

Star: Yaptıklarımızı yıkacak mısınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dev projeleri yıkacağız’ diyen muhalefete tepki gösterdi: Bizim tarzımız inşa, onlarınki yıkmak üzerine kurulu. Milletim 24 Haziran’da bu yıkım ekibine gereken dersi zaten verecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında CHP’ye yüklendi, Fransa’daki skandal bildiriye sert tepki gösterdi. İşte Erdoğan’ın önemli açıklamaları.

Ana muhalefet Partisinin Başkanı cumhurbaşkanı adayı olmak istemedi. Partisini yönetmek, Türkiye’yi yönetmeye talip olmaktan daha cazip gelmiş olacak ki, bir başka ismi aday olarak öne sürdü. Demek ki ana muhalefet partisinin gözünde ‘CHP Genel Başkanlığı’, ‘cumhurbaşkanlığı’ndan daha önemli bir görev.

Yeni Şafak: Adayların Afrin kriteri

Zeytin Dalı Harekatı’yla Suriye ve bölgedeki denklemi değiştiren Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle” dış politikadaki etkinliğini daha ileri noktaya taşıyacak. AK Parti bu nedenle milletvekili adaylarını belirlerken önceliği küresel vizyona veriyor. Mülakatta adaylara Fırat Kalkanı ve Afrin için ne düşündükleri soruluyor.

Zeytin Dalı Harekatı’yla Suriye ve bölgedeki denklemi değiştiren Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle” dış politikadaki etkinliğini daha ileri noktaya taşıyacak. AK Parti bu nedenle milletvekili adaylarını belirlerken önceliği küresel vizyona veriyor.

AK Parti’de 21 Mayıs’ta YSK’ya verilecek milletvekili aday listesini belirlemek için temayül sonrası sayısı 7 bini aşan milletvekili aday adayına yönelik başlatılan mülakatlar parti genel merkezinde sürüyor. Seçim İşleri Başkanlığı ve Genel Sekreterlik tarafından organize edilen mülakat çalışmalarında, randevuyla parti genel merkezine çağrılan aday adaylarıyla 5 dakikalık görüşme yapılıyor. Beşer kişiden oluşan toplam 14 komisyon çalışması gece yarısına kadar sürerken, mülakatların kapsamı da geniş tutuluyor.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli