Dersim'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması

09-03-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Kadın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
A+ A-

Dersim (Rudaw) – Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasında "Hayatlarımızı enkaza çeviren bu düzeni örgütlenerek değiştireceğiz!" pankartı açıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Dersim Kadın Platformu üyeleri yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Gün nedeniyle Sanat Sokağı'nda bir araya gelen ve erkeklerin de destek verdiği açıklamaya katılan kadınlar, alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Dersim Kadın Platformu adına açıklama yapan Raife Yılmaz, "Bundan yüz altmış altı yıl önce bir 8 Mart günü, New York' ta tekstil işçisi kadınlar insanca yaşama ve çalışma koşulları için bir eşitlik mücadelesi başlattılar. Çoğu kadın 129 kişi, bu haklı taleplerinin bedelini, atölyelerde çıkarılan yangınlarda canıyla ödedi. Bundan elli üç yıl sonra kadının insan hakları için savaş veren bir başka kadın, Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önererek kadınların mücadelesini tarihin sayfalarına yazdırdı. Bugün dünya kadınları, hayatı ve dünyayı kadınlardan yana değiştirmek için, örgütlenmek için alanları dolduruyorlar ve en güçlü sesleriyle "Vardım, varım, var olacağım" diye haykırıyorlar. Eşitlik, adalet, özgürlük, emek, barış ve dayanışma için seslerini birleştiriyorlar. Bu uğurda mücadele vermiş kadınlardan devraldıkları bayrağı yine bugünde dalgalandırıyorlar" dedi.

Açıklamasında Türkiye'nin 11 ilinin etkilendiği depreme değinen Yılmaz, "Çünkü bu depremler Türkiye açısından beklenmeyen depremler değildi. Bir deprem ülkesi olan ve yıkıcı depremlerin yaşandığı ülkemizde beklenen her depremin; riskli bölgelerde, kentlerde yıkıcı etkisi olabilme özelliği vardır. Hal böyle iken hükümet beklenen büyük deprem riskine karşı bölgede olabilecekleri her açıdan biliyorken; bu konuda kalıcı çözümler üretmek yerine; kendi politik çıkarları uğruna tüm uyarıları kulak ardı etti. Depremden etkilenen 10 ilin de bulunduğu bölgenin riskli bir bölge olduğu bilim insanları tarafından defalarca söylenmesine rağmen hiçbir bir önlem alınmamıştır" dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği basın açıklamasının ardından Seyit Rıza heykelinde depremde hayatını kaybedenlerin anısına mum yakılması ile son buldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli