OHAL’e HDP’den tepki, İYİ Parti’den şartlı destek
Haber Merkezi - HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, deprem bölgesinde OHAL ilanına karşı olduklarını, doğru ve gerekli bulmadıklarını söylerken İYİ Parti, OHAL süresinin 1 aya indirilmesi hâlinde destek vereceklerini bildirdi.
Oluç, Türkiye Meclisi Genel Kurulu'nda, Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi üzerinde konuştu.
Etki gücü yüksek, sonuçları çok ağır bir felaketle karşı karşıya olduklarına işaret eden Oluç, iki büyük depremle 10 ilin enkaza dönüştüğünü belirtti.
HDP'li Oluç, hem Türkiye hem de Suriye'deki depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.
Deprem haberini alır almaz, partisinin seferberlik ilan ettiğini belirten Oluç, milletvekillerinin, depremin yaşandığı illerde vatandaşlarla bir arada olduğunu anlattı.
“Yeterli hazırlık var mı ? Yok. AFAD yetersiz, ayrılan bütçe komik”
Oluç, depremlerde yıkılmayacak binalar yapmanın tedbir olduğunu, ancak tedbirlerin alınmadığını öne sürerek, "Devletin görevi binaların uygunluğunu ve yerini kontrol etmek. Ona göre ruhsat vermek ya da vermemektir. Yeterince doğru yapılıyor mu bu görev? Hayır. Deprem olduğunda yaraları sarmak için hazırlıklı olmak gerekir. Yeterli hazırlık var mı ? Yok. AFAD yetersiz, ayrılan bütçe komik. Hem eleman hem de ekipman eksik. Bu yetersizliğin yarattığı en önemli sonuç, zamanında müdahale edilmemesinin yarattığı ağır insanlık trajedisi" diye konuştu.
17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden çeyrek asır geçtiğine dikkati çeken Oluç, bu süre içinde ders çıkarmayan, yeterli politika ve çözüm üretmeyen bir yaklaşımı, Maraş merkezli depremlerde apaçık gördüklerini aktardı.
“Felaketi düşünebiliyor musunuz?”
İstanbul'da yaşanacak bir depremin sonuçlarını düşünmek bile istemediklerini dile getiren Oluç, "İstanbul'da olası bir depremde yıkılacağı tahmin edilen bina sayısı, en iyimser beklentiyle 190 bin civarındadır. Bugün deprem bölgesinde yıkılmış bina sayısı, resmi açıklamaya göre 6 bin 444'tür. Felaketi düşünebiliyor musunuz?" sorusunu yöneltti.
Meclis'te kurulan deprem araştırma komisyonunun, 500 sayfalık bir rapor yayımladığını ve bu raporda 268 öneriye yer verildiğini anımsatan Oluç, iktidarın, önerilerin gereğini yapmadığını savundu.
"Deprem 'geliyorum' dedi"
Devletin 1999'da yaşanan depremden bu yana yeterli hazırlığının olmadığının bir kez daha ortaya çıktığını ileri süren Oluç, şunları kaydetti:
"Yöneticiler 'çok büyük dersler aldık' diyor. Nerede o dersler? Göremiyoruz. Türkiye deprem ülkesidir. Deprem gibi bir afeti, felakete dönüştüren ise tedbirsizliktir, zamanında gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Yapılaşmadan tutalım da arama kurtarma faaliyetlerine varıncaya kadar, gerekli derslerin çıkartılmadığı, organize olunmadığı görülmektedir. Bilim insanları yıllardır uyarmaktadır. Kahramanmaraş depremi 'geliyorum' dedi. Bunun bilinmemesi imkansızdı. 'Geliyorum' diyen bir deprem karşısında hangi hazırlıklar yapıldı? Maalesef yine aynı vurdumduymazlıklar yaşandı. Görmezden gelindi. En başta alınması gereken tedbirler günler sonra alınmaktadır. İşte bu yaklaşım, öngörüsüzlüğün, tedbirsizliğin ve organizasyonsuzluğun sonucudur. Arama kurtarma çalışmalarına katılan AFAD personeli sayısında da tablonun ne olduğu belli değildir. Selde, orman yangınlarında gördük, yurttaş çaresizliğe sürüklendi. Yurttaşa yardımcı olması gereken sosyal devlet, halktan IBAN'la para toplayan devlete dönüştü."
"Basiretli bir yönetimin afet yönetimi için OHAL'e ihtiyacı yok"
HDP Grup Başkanvekili Oluç, 10 ilin afet bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, bölgede yapılması gerekenlerle ilgili iktidarın elinde yeterince yetkinin bulunduğunu dile getirdi.
Oluç, "İktidarın önceki pratiklerine bakarsak, bunun afet yönetimi değil tam tersine böylesi bir dönemde halkı baskılamak, basını susturmak, muhalefeti engellemek gibi sonuçlar çıkaracağı kuvvetle muhtemeldir. 2016 sonrasında yaşananlar bunu göstermiştir. Ayrıca basiretli bir yönetimin afet yönetimi için OHAL'e de ihtiyacı yoktur" ifadesini kullandı.
OHAL ile birbirini takip eden hukuksuz uygulamaların devreye konulabileceğini ifade eden Oluç, "Afet bölgesi ilanıyla bu iktidarın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Ayrıca yürütmenin elindeki olağanüstü, mutlak iktidar yetkileri ile de yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Derdiniz ne? Seçimlere gidiyoruz. Mayısta seçimler yapılacak diye konuşuluyordu. OHAL ilanı ile bunun bir alakası olabilir mi acaba? Bunları düşündürtüyorsunuz. Bu nedenlerle OHAL ilanına karşıyız, doğru ve gerekli bulmuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti’den şartlı destek
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) süresinin 1 aya indirilmesi halinde destek vereceklerini bildirdi.
Dervişoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, tarihin en acı günlerini yaşadığını belirterek, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, enkaz altında yaşam mücadelesi verenlere selamet diledi.
“Bazı ihmallerin olduğunu görüyoruz”
Yaraların sarılacağını vurgulayan Dervişoğlu, "Ancak stratejik planlamadaki eksiklikler, duruma hemen vaziyet alamamak gibi nedenlerle bazı olaylar istenmedik şekilde yaşandı ve toplumsal hafızada izler bıraktı. Devletlerin, yaşadığı coğrafyanın hassasiyetini bilerek öngörü ve stratejik palanlara sahip olması gerekir. Tehlike, bağıra bağıra 'geliyorum' derken bazı ihmallerin olduğunu görüyoruz. Bunu zamanı gelince tartışacağız" diye konuştu.
"Kayyum modelini getirebilecek bir tehdit oluşturabilir"
Türkiye Meclisi Genel Kurulunda bugün, 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'na ilişkin tezkerenin görüşüleceğini hatırlatan Dervişoğlu, "Afet kanunundan kaynaklı olarak yürütmenin kullanamayacağı bir yetki yok; bu kanunun tanıdığı hak ve yetkiler, bu süreci yürütmeye ziyadesiyle elverişlidir. Ama duruma zamanında vaziyet alamama, koordinasyonsuzluk, stratejik planın olmaması gibi nedenlerle elbette bu teklife de kayıtsız kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"Böyle bir coğrafyada yaşıyorsanız tedbirleriniz olacaktır"
Dervişoğlu, Türkiye'nin bu felaketi aşacağını, böyle bir dönemde siyasetin konuşulmayacağını, önemli olanın yaşanan felaketten ders çıkarmak olduğunu vurguladı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, dün gece itibarıyla bölgeye 164 tır yardım ulaştırdıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin bir soruya Dervişoğlu, "Jeopolitik ve jeolojik açıdan riskli bir bölgede yaşıyorsunuz, bilim adamları da çeşitli açıklamalar yapıyor. Devlet böyle bir coğrafyada stratejik akıl geliştirmeli. Devletin bu tür olaylara karşı plan ve stratejisinin olması gerekir. Ama görülüyor ki bu planlama ve stratejik akıl layıkıyla yerine getirilmemiş. Buna kaderin tecellisi olarak bakamayız. Böyle bir coğrafyada yaşıyorsanız tedbirleriniz olacaktır" karşılığını verdi.