İSİG Meclisi: Ocak ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi

09-02-2020
Rûdaw
Etiketler İSİG Türkiye İşçi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı “Ocak 2020” raporuna göre ocak ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi raporunda, “Yüzde 76’sını ulusal ve yerel basından; yüzde 24’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Ocak ayında en az 112 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi... Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Sözkonusu rapora göre;

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden 112 emekçinin 94’ü ücretli (işçi ve memur), 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 12’si kadın işçi, 100’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, büro, sağlık, konaklama ve genel işler iş kollarında gerçekleşti.

Biri 14 yaş ve altında olmak üzere üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve gıda iş kollarında gerçekleşti.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 28 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, gıda, büro, inşaat, taşımacılık, konaklama, belediye ve genel işler işçileri.

Ocak ayında 7 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Türkmenistanlı.

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Ocak’ta 22 ölüm İstanbul’da; 7’şer ölüm İzmir ve Muğla’da; 5 ölüm Antalya’da; 4 ölüm Konya’da; 3’er ölüm Adana, Amasya, Aydın, Antep, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Samsun’da; 2’şer ölüm Ankara, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Malatya, Rize, Sakarya, Zonguldak ve Rusya’da; 1’er ölüm Adıyaman, Ağrı, Batman, Bolu, Çanakkale, Çorum, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Manisa, Mardin, Osmaniye, Sivas, Urfa, Tekirdağ, Tokat, Van, Bulgaristan ve Cezayir’de yaşandı…

Ocak ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 109 işçinin isimleri ise şöyle:

İlker Türker, Nuh Özkan, Mustafa Tan, Hasan Hüseyin Deveci, Sebahattin Kalaycıoğlu, Murat Ovaz, Yasin Kılıç, Veli Bektaş, Tufan Tayğın, Şeyh Mehmet Bali, Hasan Mermer, Feridun Pankuduz, Murat Erem, Ahmet H., Mehmet Emin Turgut, Mustafa Akpınar, Veysel Akpınar, Şengül K., İrfan Yıldızoğlu, Oğuzhan Aybar, Mehmet S., Mustafa Akar, Kenan Kümbet, Sırrı Göçmen, Dursun Akbaş, Nilgün Yavuz Özcin, Velihan Yılmaz, Merve Kaçmış, Derya Kuşbudu, Yağmur Köse, Hamza Bolat, Yüksel Gözey, Şerif Kavcı, Hüseyin K., Musa O., Okan Atılgan, Fatih Çelik, Baki Can Hayta, Ehmet Coşkun, Şeref Pisil, Ali Yalçınkaya, Mehmet Kandemir, Yaşar Hamamcı, Mert Şen, Hüseyin Turan, Mecit Alaybaşı, Hasan Ulus, Yüksel Erdoğan Alayoğlu, Hakan Çinpolat, Dursun Ali Atmaca, Ahmet Özcan, Hasan Filiz, Raşit Koçkar, Orhan Demirkafa, Ahmet ., Mehmet Korkmaz, Oğuzhan Korkmaz, Ali Gülay, Ahmet Kerçek, Hüseyin Alacan, Yüksel Ören, Mehmet Güngör, Nuri Baş, Hasan Kütük, Hamit Ekin, Yunus Emre Ertuğrul, Ali Pelit, Ahmet Bozdoğan, Nazlı Ödevci, Irma K., Kerem Cengiz, Muammed Bin Nazari, Sadullah Serkan Kara, Nevzat Bozdoğan, Mustafa Batmaz, Mevlüt Kaya, Sedat Ö., Mesut Ecer, Gürer Demirci, Seyhan Yüksekova, Zülfiye Yüksekova, Mevlüt Dayan, Haydar Koçkaya, Adem Esen, Recep Kılınçarslan, Yüksel Acar, Kadir Çil, Ufuk Gelen, Mehmet Yalduz, Mustafa Kemal Üçpınar, İsa Işık, İsa Demir, Bircan Karaovalı, Süleyman Buluş, Özcan Kaya, Caner Yarasa, Yasin Yıldız, Muhammed Qurban, Salih Güney, Berna Çürükoğlu, Mustafa Özere, Hamit Akdiş, İlyas Domaç, Yusuf Coşkun, Begench Ovliyaguliyyev, Selçuk Öztürk, Hatice Sarı, Dursun Öksüz, Şükrü Gökbudak.

Hayatını kaybeden 3 işçinin de isimleri öğrenilemedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli