Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde 8 yıl sonra ilk Noel Ayini

09-01-2023
Abdulselam Akıncı
Foto: Abdusselam Akıncı / Rûdaw
Foto: Abdusselam Akıncı / Rûdaw
Etiketler Surp Giragos Kilisesi Ermeni Diyarbakır Sur İlçesi
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde sekiz yıllık aradan sonra ilk kez Noel ayini yapıldı. Kilisedeki son Noel ayini 2014'te yapılmıştı.

2015 yılında bölgede yaşanan hendek-barikat çatışmaları nedeniyle ciddi zarar gören merkez Sur ilçesindeki Surp Giragos Kilisesi’nde sekiz yıl aradan sonra ilk Noel ayini yapıldı.

O dönem büyük zarar gören Kilisede, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3 yıl önce restorasyon çalışmaları başlatılmış, restorasyonu tamamlandıktan sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayında açılmıştı.

Ortadoğu’nun en önemli Ermeni inanç merkezlerinden biri olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin tarihi 800 yıl öncesine dayanıyor.

Ortadoks Hristiyanların 6 Ocak’ta kutladığı Hz. İsa’nın vaftiz olduğu gün dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Diyarbakır’da 8 yıl aradan sonra yapılan ayinde dualarla kutlandı.  Diyarbakır’da ve farklı illerde yaşayan Ermeni vatandaşlar ile bazı tanınmış simaların katıldığı ayini, İstanbul'dan gelen Peder Natan Arabyan yönetti. Arabyan ayinden sonra yaptığı konuşmasında huzur, barış ve kardeşlik mesajları verdi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ohannes Gafur Ohanyan, Hristiyanların 25 Aralık’ta başlayan Noel kutlamalarına, Ermenilerin Ocak ayının 6’sında başladığını belirterek, “Milat Hz. İsa’nın doğum gününe göre belirlenmiş. Ancak Ermeniler Hz. İsa ayın 6’sında vaftiz olduğu için bu günü yılın başlangıcı olarak kabul etmektedir” ifadelerini kullandı.

Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli de, “Şu anda ben burada hatıralarımla yaşıyorum. Yurt dışına çok gidip geliyoruz, burada dünyanın her tarafına dağılmış Ermeniler var. Ama hani derler ya giden de pişman, gitmeyen de, herkesin elinde mendil göz yaşlarını siliyorlar ve oraları bize 'anlat' diyorlar. Bugün burada olduğum için çok mutluyum” dedi.

Diyarbakır’da biz zamanlar kenti varlıkları ile renklendiren Ermenilerin sayısı bugün 50 ile 60 arasında bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan Diyarbakırlı Ermeni sanatçısı Udi  Yervant “Şimdi bana 'sayın Yervant mutlu musun' diye soracaksınız. Hayır mutlu değilim. Binlerce Ermeni Diyarbakır’da yaşıyordu, ama şimdilerde bir kaç kişi kaldık. Yani şimdi burada gözyaşlarımı tutamayabilirim” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Ermenilerinden Kınar Ohanyan ise “Kürtler nasıl kendi bayramlarını kutluyorsa biz de kendi kilisemizde Haç çıkarıyoruz, bayramlaşıyoruz” dedi.

Ayine katılanlar arasında Müslüman vatandaşlar da vardı. Hanifi Eren, “Daha önceleri bu kilisede daha kalabalık ve coşkulu ayinler yapılırdı. Şimdi dışardan gelenler Kilisede ayin yapıyorlar ve gidiyorlar. Bu bizim için büyük bir ayıp” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli