Sancar: Altılı masa adaylar çıktıktan sonra 'gelin müzakere yönetelim' derse biz 'hayır' demeyiz

Haber Merkezi - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Biz ve Altılı Masa adaylar çıktıktan sonra ‘gelin açık konuşalım, müzakere yönetelim’ derse biz ‘hayır’ demeyiz” dedi.

Sancar TELE1’de katıldığı programda erken seçim, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı ve gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

HDP’nin 27 Eylül 2021 tarihinde açıkladığı tutum belgesini hatırlatan Sancar, “Bu metinde bizim seçim stratejimiz vardı. Şeffaf politika için o metini yazdık. Halkımızla da paylaştık. Biz ittifak görüşmelerimizi yaptık. Bu görüşmelerden somut gelişmeler çıktı. Emek ve özgürlük ittifakı kuruldu. Biz bu iktidarı göndermek istiyoruz. Bununla da yetinmek istemiyoruz, bu düzeni değiştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Sancar, “HDP olarak bir mekanizma oluşturduk. Bizimle açık diyaloğa neden girmediklerini onlar açıklamak zorunda. Çok sadece bir yöntem öneriyoruz. Kamunun önünde açık diyalog öneriyoruz. İsmi de sonra konuşalım dedik. Adayımızı ilan ettikten sonra seçimlerin doğasında var açık diyalog ve müzakere yöntemi geçerli olabilir. Daha da açık konuşayım, biz adayımızı çıkardıktan sonra gelin açık konuşalım müzakere yönetelim derse biz hayır demeyiz” ifadelerini kullandı.

HDP’nin kapatılma davası ve hazine yardımının durdurulması

Hazine yardımının durdurulması hakkında konuşan Mithat Sancar şu ifadeleri kullandı:

“Bir defa bu talep yani Hazine yardımının yatırılacağı hesaplara bloke konulması talebi 13 Aralık’ta mahkemeye iletilmiş fakat bizim bilgimiz yok. Daha önce iki kere talep etmişti savcı. Bütün bunlar reddedilmişti. Şimdi arada ne oldu da mahkeme talebi kabul etti. Birincisi Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir karar verme yetkisi yok Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın böyle bir talepte bulunma hakkı yok.  Kanuna dayanmayan bir talep mevzuata dayanağı olmayan bir talepte bulunuyor. Fakat kanunların hangi hükmüne dayandığını belirtmiyor ve gerekçe yazmıyor.

Biz 3 Ocak’ta bu gelişmeleri öğrendikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk. Hazine yardımının kesilmesi kararı hangi oy çokluğu oranıyla veriliyor 3’te 2. Yani 15 üyeden 10’unun kararıyla veriliyor. Fakat bu karar 8’e 7 oy oranı kararıyla veriliyor. Anayasa daha nasıl açık ihlal edilsin.”

Sancar, “Bariz bir seçim sürecine müdahale ve siyaseti dizayn etme operasyonudur. Anayasa Mahkemesi’nde bu karar evet diyenler de ne yazık ki bu operasyona alet olmuştur. Anayasa Mahkemesi Başkanının da karşı oy yazısı var” dedi.