Erbil (Rûdaw) - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucu Üyesi ve Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy, iktidara geldiklerinde anadilde eğitim hakkının tam anlamıyla hayata geçirilmesi için devletin imkanlarını seferber edeceklerini söyledi.
Abdurrahim Aksoy, Türkiye’de 30 milyon kişinin konuştuğu Kürtçe’de eğitim alma hakkı bulunduğunu ancak yılda sadece bir Kürtçe öğretmenin atamasının yapıldığını bunun da “anadilde eğitim getirdik” söyleminin kandırmacadan ibaret olduğunu gösterdiğini söyledi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün Ankara'da partisinin Eğitim Eylem Planı'nı açıkladı.
Rûdaw’ın canlı olarak izlediği açıklama sonrasında Rûdaw muhabirine konuşan DEVA Partisi Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy şunları söyledi:
“Biz Deva Partisi olarak dillere önem veriyoruz. Zaten programımızda da var. Diyor ki programımızda herkes anadilini kullanabilir. Bu noktada devlet de anadilini kullanmak isteyenlere imkan verecek, dillerini ilerletmeleri ve geliştirmeleri için; eğitimde kullanabilmeleri için hatta devlet işlerinde kullanmaları için… Bizim programınızda da var, çünkü Türkiye'de nüfusun yüzde 30'u Kürt. Türkçe dışında en fazla insanın kullandığı dil Kürtçe’dir. Kürtçe’nin de eğitimde ve devlet işlerinde kullanılması gerektiği görüşündeyiz. Eğer iktidar olursak ama onu değiştireceğiz çünkü yüzde 30 oranında Kürtçe konuşan bir toplumun dilinin kabul edilmemesi adaletli bir şey değil. Bu noktada iktidar olduğunuzda inşallah bunu değiştireceğiz, anadilde eğitim, ilkokuldan üniversite eğitimine kadar devam etmeli. Tabii Türkiye'de Kürtçe eğitimin kuvvetli bir temeli yok. Bu nedenle bir hazırlık gerektirir. Önce ilkokuldan başlamak lazım. Öğretmenlerin eğitilmesi gerekiyor. Kürtçe öğretmenlerin her alanda fende, fizikte hazırlanmaları gerekir. Eğer iktidar olursak bu görüşümüzü insanlarımız için hayata geçireceğiz. Önce öğretmenlere akademisyenlere eğitim vereceğiz. Hazırlanan bu kişiler ondan sonra üniversitede ders verebilecek. O temelin atılması için bütün devlet imkanlarını kullanmamız gerekir.
“Öğretmen ataması yapılmıyor”
30 milyon kişinin Kürtçe konuştuğu bir ülkede Kürtçe eğitime izin çıkıyor ama bunun öğretmen ataması yapılmıyor. Bu nasıl olacak, Kürtçe nasıl öğretilecek? Öğretilemez. Dürüstçe bir durum değil, kandırmaca var bu işin içinde. Biz seçmeli dersi kabul ettik diyorlar ama öğretmeni atanmıyor. Dolayısıyla bu bir kandırmaca. İnşallah biz iktidara geldiğimizde ne kadar çok öğretmen ihtiyacı varsa onların tamamına eğiteceğiz, kadrolarını belirleyeceğiz, atlayacağız ve üniversitede bunu devam ettireceğiz.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın