Prof. Dr. Fincancı: Aşı tereddütü verilerin güvenli paylaşımı ile ortadan kalkar

Erbil (Rûdaw) - TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın aşı ile ilgili çalışmalarının şeffaf olmadığını belirtti. Fincancı, salgın döneminde toplumda aşı konusunda yaşanacak olan teredütün ise “çok tehlikeli” olduğunu vurguladı.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, aşı konusunda “belirsiz bir aşamada” olduklarını söyledi.

Fincancı, “Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından bir takım bilgiler paylaşılıyor ama bu yeterli değil. Şu anda gelen aşının miktarı ile ilgili çelişkili açıklamalar sözkonusu oluyor. Bir taraftan 3 milyon ifadesi kullanılmıştı, sonra 600 bin, sonra 300 bin telefuz edildi. Ardından bir 20 milyon Sinovac aşısı ve 1 milyon da Biontech aşısı olarak tanımlandı ama bunlardan hiç birini açıkça bilmiyoruz. Ayrıca aşı ile ilgili özellikle paz 3 deneme aşaması ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Brezilya’da son olarak Coronavac’la ilgili yani bildiğimiz inaktive aşılar hakkında veriler paylaşıldı ama ayrıntılar yine yer almıyordu. Etkili olduğu yönünde bilgiler var” dedi.

Konuyu takip ettiklerini ifade eden Fincancı, TTB olarak “Aşı Tutum Belgesi” yayımladıklarını kaydetti.

“Hala vaka sayısı iyileşen hasta sayısına göre yüksek seyrediyor”

Türkiye’de özellikle Kasım ve Aralık aylarında vaka sayısında çok ciddi bir artış yaşandığını anlatan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Sonrasında bir duraklama oldu. Bir takım önmeler alındı. Dolayısıyla bununla birlikte bir duraklama dönemi oldu. Fakat özellikle halen açıklanan vaka sayısı iyileşen hasta sayısına göre yüksek seyrediyor. O yüzden önlemlerin devam etmesi ve daha kapsamlı hale gelmesi çok önemli” diye konuştu.

“Biz aşıları ülkelerine göre ayırmıyoruz”

Şu ana kadar değişik ülkelerde değişik şirketler tarafından üretilen aşılar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Fincancı, “Biz aşıları ülkelerine göre ayırmıyoruz. Paylaşılan veriler ve bilimselliklerine göre değerlendiriyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bütün aşılar bilimsel ilkeler çerçevesinde somut bir takım veriler açıklıyorlar. Coronavac henüz tüm ayrıntısı ile paylaşmadığı için bilim dünyasıyla eksikler var. Ama bu aşı tereddütüne yol açmamalı. Çünkü şu ana kadar paylaştıkları veriler de olumlu sonuçlar tanımlıyor. Güvenliği konusunda da Brezilya sonuçları olumlu” ifadelerini kullandı.  

“Aşı için uygun altyapı hazırlanmış mı, bilemiyoruz”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, aşı için özel bir alt yapı gerektiğinin bilindiğine vurgu yaparak, “Çünkü Biontech aşısının muhafaza edilmesi için çok düşün sıcakta ortamlar gerekiyor. Dağıtım sürecinde de öyle. Sonrasında da bunlar birer dozluk hale getirildiğinde biraz daha koşulları uygun, dağıtılabilir hale geliyor. Ama bu da kısa süreli. Biz bunun altyapısının olup olmadığını bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı’na tüm bu soruları yönelttik. Uygun altyapı hazırlanmış mıdır bunu bilmek istiyoruz. Ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadık” ifadelerini kullandık.

Başından beri TTB ile Sağlık Bakanlığı arasında bir iletişim olması gerektiğini dile getirdiklerini belirten Fincancı, “Türk Tabipler Birliği Türkiye’deki hekimlerin örgütü ve dolayısıyla hekimler üzerinden yapılacak bir çalışmada, hekim örgütünün görüşleri, sahadan topladığı görüşlerin iletilmesi sözkonusu olacağı için önem taşıyor. Dolayısıyla ortak tartışma çok önemli. Oysa bu açıklamaları birlikte yapsak toplumda da bir güven oluşturacağını unutmamak gerekiyor” dedi.   

“İnsanların hakikate ihtiyacı olduğunu hükumete hatırlatıyorum”

Son dönemde Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada meslek örgütlerinin toplum içerisinde güvenirliği yükselmiş olan örgütler olarak öne çıktıklarını hatırlatan Fincancı, “Örgütler ilk defa böyle bir listeye girmiş. O açıdan insanların hakikate ihtiyacı olduğunu hükumete bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu hakikat olmadan yürümek mümkün değil” diye konuştu.

“Aşı tereddütü çok tehlikeli”

Salgın koşullarında aşı teddütüne yer verilmemesi gerektiğini ve bunun çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Şebnem Korur Fincancı, “Aşı tereddütü olmaması için de hükumetin tüm şeffaflığı ile bilgileri toplumla paylaşması gerekiyor. Bunu güvenilir bir biçimde paylaşarak aşı teddütünü ortadan kaldırabilirler. Biz de bunu ifade ediyoruz ve aşı tereddütüne yer vermeyecek şekilde elimize geçen tüm bilgileri biz de hemen kamuoyu ile paylaşmaya çaba gösteriyoruz. O nedenle bu güvenirliğin de arttığını söylemek mümkün” dedi.