Dersim Emek ve Demokrasi Platformu: Üniversite tarikatların yuvası haline gelmiştir

08-12-2020
Rûdaw
Etiketler Dersim Emek ve Demokrasi Platformu Dersim Munzur Üniversitesi Dr. Ubeyde İpek
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından kentte gelişen cemaat ve tarikat örgütlenmelerine ilişkin yapılan açıklamada Munzur Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Ubeyde İpek'in bir an önce görevden alınması gerektiği ifade edildi.

Sanat Sokağı'nda  düzenlenen  basın açıklamasına, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, HDP İl Eş Başkanları Nurşat Yeşil, İbrahim Kasun, Genel İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz, Dersim Araştırmalar Merkezi'nden Salman Yeşilgöz ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, Munzur Üniversite Rektörü Ubeyde İpek’in üniversiteyi tamamen tarikatların merkez üssü konumuna getirdiğini söyledi.

Tekin, “Kuruluşundan bu yana kentimiz nezdinde olumlu denebilecek bir izlenimle anılmayan Munzur Üniversitesi ile ilgili basında yer alan iddialardan oldukça rahatsız olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. Üniversiteler kuruldukları şehirlerin sosyal, kültürel, ekonomik yaşantısına olumlu yönlerde katkı sunması gerekirken, küçük bir Alevi kenti olan Dersim’de, Munzur Üniversitesi’nin asıl görevlerini bir tarafa bırakarak, tarikat ve cemaat yapılanmalarıyla toplum üzerinde yaratmış olduğu huzursuzluk tahammül edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Dersim’de cemaat ve tarikat yapılanması toplumsal gereksinim olmayıp,  tamamen, tahakkümcü asimilasyon politikalarının araçları olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu yapılanmalar örgütlenme özgürlüğü kapsamında düşünülemez ve değerlendirilemez” dedi.

Ergin Tekin şöyle devam etti:

“Dersim, eğitim, sosyal ve kültürel alandaki düzeyi bakımından, farklı kültürlerin/yaşam tarzlarının sorunsuz bir şekilde kendilerini ifade edebilme olanağı bulabilmesi gibi avantajlarla, üniversite fikriyatını en iyi taşıyabilecek kentlerden biridir.Buna rağmen, atanan rektörler, kentin de üniversitenin de en büyük talihsizliği olmuştur.  Eski Rektör Durmuş Boztuğ üniversiteyi FETÖ örgütlenmesi için bir yuva olarak kullanırken, şimdiki rektör Ubeyde İpek ise eski rektörün mirasını da devralarak, üniversiteyi tamamen tarikatların merkez üssü konumuna getirmiştir. Munzur Üniversitesi’ni tarikat ve cemaat örgütlenmeleri ile dolduran ve kentin kültür dünyası ile yaşayış şeklini asimilasyoncu bir biçimde dönüştürmeyi hedefleyen bu anlayış, AKP-MHP ittifakının tek adamcı ve gerici siyasetinin bir ürünüdür. Rektör ve dar çevresinin üniversitelerde kültürel çeşitliliği tarikat çeşitliliği olarak algılaması, Munzur Üniversitesi’ne biçilen misyonun adeta dışa vurumudur”

Tekin, açıklamasının sonunda, “Munzur Üniversitesi rektörü Ubeyde İpek bir an önce görevden alınmalıdır.  İlimizin ihtiyacı olan yetişmiş insan gücünü kaçırtıp, yerini, üniversitenin ihtiyacı olmadığı halde hemşerileri ile dolduran Ubeyde İpek mutlaka gitmeli, akademik personel alımında hemşericilik gibi ilkel değerler üzerinden değil,  liyakat üzerinden hareket edecek ve kentin kültürel dokusuna saygılı, bilimden yana yeni bir rektör atanmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli