TÜRKİYE'DE NAMAZ KILANLARIN SAYISI DÜŞÜYOR: Dindar ailelerin çocukları dinden uzaklaşıyor

5 saat önce
Rawin Sterk
İlahiyatçı İhsan Eliaçık
İlahiyatçı İhsan Eliaçık
Etiketler Azad Bedran Diyarbakır Gözaltı Kürt sanatçılar Helim Omeri Din Namaz İhsan Eliaçık Türkiye Cami
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de 'Tüm vakit namazları kılarım' diyenlerin oranı  yüzde 18,8. Bu oran geçtiğimi yıl ’e düştü. Ülkede çok sayıda cami ibadet zamanında boş doldurulamaması dikkat çekiyor.

İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık’a göre dindar bir iktidara rağmen dinden uzaklaşma söz konusu. Ancak mesele sadece dinden uzaklaşmayışla sınırlı değil, Türkiye’de “sanat, edebiyat, kültür, dini düşünce, felsefe çöktü”.

Türkiye’de camilerde namaz kılanların sayısı her geçen gün azalıyor. İstanbul Büyük Çamlıca Cami’de de durum farklı değil.

Ülkenin en büyük camisi konumundaki Büyük Çamlıca Cami 2019 yılında hizmete açıldı. Mimarisi, büyüklüğü, konumu ve minareleriyle turistik cazibe merkezi haline gelmiş durumda.

Büyük Çamlıca Cami’nin kapasitesi 64 bin kişilik, ancak namaz sırasında çok az kişinin camiye girdiği görülüyor.

Rûdaw Büyük Çamlıca Cami’si önündeki vatandaşlara bu düşüşün nedenini sordu.

nsanlar her geçen gün biraz daha dinden uzaklaşıyor"

İnsanların artık dinlerini değiştirmeye başladığının görüldüğünü belirten Ahmet Tenger “Görüyoruz, çünkü insanlar her geçen gün biraz daha dinden uzaklaşıyorlar. Ondan dolayı olacak başka neden olacak ki? Sadece tek düşünceleri onların okumak. Okula gitsinler de ne olursa olsun diyorlar. Ama o da yanlış bir düşünce” şeklinde konuştu.

"Almanya'da biz camiye daha düşkünüz"

Almanya'dan İstanbul'a gelen Şefika Tenka, Almanya'da durumun daha farklı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Ben Almanya'dan geliyorum. Bizim orada daha çok birbirimize bağlıyız. Camilerimize daha düşkünüz diyeyim hesabından. Kendimiz temizliyoruz, satışlarını kendimiz yapıyoruz. Ama azalma var. Orada çalışma sistemi daha farklı olduğu için. Burası için bilemeyeceğim.”

Sultan Ahmet Camisi Osmanlı döneminden kalma en büyük tarihi camiler arasında yer alıyor.

Namazdan önce caminin bulunduğu alan oldukça kalabalık. Ancak imam namaza çağırdığında camiye gidenlerin sayısı oldukça düşük. 

"Anne, babalar çocuklara dinimizi öğretmiyor"

Melek Sangor, ibadet edenlerin azlığının nedenlerine ilişkin, “Yetiştirme tarzı diyelim.  Anne babadan kaynaklı. Dinimizi öğretmiyorlar. Sadece onu söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.

Aynı düşünce de olduğunu dile getiren Cemile Tekin, “Evet ben de aynı fikirdeyim. Şurada o kadar insan var. 100 kişiye geçmez namaz kılanlar” dedi.

"Medya aile yapısını bozuyor"

Medyanın da dinden uzaklaşılmasında büyük etkisinin olduğunu dile getiren Erkan Tosun, “Görsel medya, yazılı basın, diziler, bunlar insanların, toplumun yapısını bozuyor. Aile yapısını bozuyor. Ondan dolayı benim kanaatimce camilerdeki saflar azalıyor” şeklinde değerlendirdi.

Namaz kılma oranı yüzde 18,8

Öte yandan  Asal Araştırma’nın 2 bin kişi ile yaptığı bir ankete göre Türkiye’de 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 18,8'e düştü.

Araştırmanın istatistiklerine göre sadece bayram ve şükür namazlarını kıldığını söyleyenlerin oranı yüzde 36,7.

'Hiç kılmam' diyenlerin oranı 44,5’e yükseldi

2022’de ‘hiç namaz kılmıyorum’ diyenlerin oranı 41,8 iken 2024 yılında bu oranın yüzde 44,5’e yükseldiği görüldü.

Türkiye nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olmasına, okullarda din derslerinin diğer tüm seçmeli derslere oranla daha fazla tercih edilmesine ve 20 yılı aşkın süredir dindar bir hükümetin görevde olmasına  rağmen, insanların dine karşı soğumasının nedenini tanınmış İlahiyatçısı İhsan Eliaçık değerlendirdi.

"Dindar ailelerin çocuklarında dinden soğuma var"

Eli açık bu konuda şunları dile getirdi:

“Dindar ailelerin çocuklarında dinden soğuma var. Dini kesimlerin kendisi dinden uzaklaşırken memleketi Müslümanlaştırmaya çalışıyor iktidar ehliyle. Şimdi burada bir çelişki söylediğiniz gibi ortaya çıkıyor.

"Sanat, edebiyat, kültür, dini düşünce, felsefe çöktü"

Ama sanat, edebiyat, kültür, dini düşünce, felsefe çöktü. Bu noktada insanlara hiçbir şey veremiyorlar. Tam tersi kendilerini rakip olarak gördükleri gelişiyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli