Almanya’ya ilticada Türkiye vatandaşları Afganları geçti

08-09-2023
Rûdaw
Etiketler Almanya Türkiye Türkiye Cumhuriyeti iltica
A+ A-

Haber Merkezi - Almanya’ya kaçan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısında yüzde 290’lık artış oldu. Sadece ağustos ayında 5 bin 544 Türkiyeli Almanya’ya iltica etti. Türkiye, Almanya’ya ilticada Suriyeliler’den sonra ikinci sırada yer aldı.

Kaçak yollarla bu ülkeye gelip iltica talep eden Türkiyeliler, Ağustos ayında yeni bir rekor kırdı. Alman Göç ve İltica Dairesi’nin (BAMF) resmi rakamlarına göre; sadece bu ay 5544 kaçak Türkiye vatandaşı  "iltica" talep etti. Almanya’ya gidenlerin yaş ortalaması ise 20-35 arası.

Yakalanmayanlar ve iltica talep etmeden ülke içinde kaybolanlar bu sayıya dahil değil. Son rakamlarla Almanya'ya iltica eden Türkiye vatandaşlarının sayısı da, her hangi bir kampa kayıt yaptırmayanlar ile birlikte 100 bine yaklaştı. Yasal yollarla gidenler, iş bulanlar bu rakamın dışında tutuluyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre; Türkiye vatandaşları bu rakamla, Almanya'ya kaçak gelip iltica isteyen ilk 10'daki 7 ülkenin toplamını da geçti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ilticada Suriyeliler'den sonraki ikinci sırada bulunuyor.

Son iki ayda ise Türkiye kaçak rekoru kırdı

Türkiye’den iltica edenlerin sayısı, ilk kez geçen ay Almanya'ya kaçak yollarla gelen Afganları geçmişti.

Ağustos rakamlarına göre ülkeye 9 bin 186 Suriyeli, 5 bin 544 Türkiyeli ve 4 bin 217 Afgan geldi.

Türkiye vatandaşları ikinci sırayı, Afganlar üçüncü sırayı alırken listede Irak, Gürcistan, İran, Rusya Federasyonu, Somali, Gine ve Kolombiya yer aldı.

Bu yılın ocak ile ağustos ayları arasında gelen kaçak Türkiye vatandaşlarının toplamı 29 bin 661'e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 10 bin 260’tı. Almanya'ya kaçak girenlerin sayısındaki artış yüzde 290'u buldu.

Almanya'ya yılın ilk sekiz ayında iltica isteyen toplam göçmen sayısı da 204 bini aştı. Bu başvuruların 175 binine cevap verildi. Olumsuz cevap alanların sınır dışı işlemleri veya davaları sürüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli