İranlı aktivist ülkesine iade edilmeyecek

08-09-2020
Rûdaw
Etiketler İranlı aktivist Meryem Şeriatmedari Türkiye Denizli İade
A+ A-

Haber Merkezi - İran'da zorunlu başörtüsü yasasını protesto ettiği için hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Türkiye’ye kaçan kadın aktivist Meryem Şeriatmedari'nin İran’a iade edilmeyeceği belirtildi.

İran’da zorunlu başörtüsü yasağı protestosu nedeniyle hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirtilen aktivist Meryem Şeriatmedari, dün Denizli'de gözaltına alındı.

İran'da 2017’de “İnkilap Caddesi Kızları” hareketinin öncülüğünde başörtüsü yasasına karşı eylemler başladı. Eylemler nedeniyle onlarca kadına hapis cezası verildi.

Meryrm Şeriatmedari, katıldığı eylemler nedeniyle hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Türkiye'ye kaçtı.

Avrupa'ya gitmek için vize beklediği öğrenilen Şeriatmedari'nin dün gece ikamet ettiği Denizli'de İran'a sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı.

“Deport etmek için birkaç kişiyi kurban seçtiler”

Şeriatmedari polis aracının içinde çektiği videoda, “Beni herhangi bir gerekçe olmadan alıkoydular. Adım sistemde kayıtlı fakat güvenlik güçleri sisteme bakmıyor. Deport etmek için birkaç kişiyi kurban olarak seçtiler. Bana yardım etmek istiyorsanız haberimi yapın ve bu durumun bilinmesini sağlayın. Denizli kentindeyim” ifadeleriyle yardım çağrısında bulundu.

Peyman Aref isimli bir gazeteci, sosyal medya hesabından dün akşam Denizli'de gözaltına alındığını duyurduğu Şeriatmedari'nin, Aydın’daki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildiği bilgisini paylaştı.

“İran’a iade edilmesine izin vermeyin”

Bir diğer gazeteci Masih Alinejad da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın Türk dostlarımız. Meryem Şeriatmedari, Türkiye'ye sığınmış İran asıllı aktivist, İran'a iade edilme riski yaşıyor. Maryam İran'daki zorunlu başörtüsüne karşı sokakta türbanını çıkarmıştı. Lütfen İran'a iade edilmesine izin vermeyin. Lütfen yardım edin” dedi.

“Büyük olasılıkla deport işlemi yapılmayacak”

Meryem Şeriatmedari'nin gözaltına alınmasıyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, gözaltı olayın gerçekleştiği andan itibaren avukatlarla meseleyi yakından takip ettiğini söyledi.

Kadın aktivistin şu an karakolda ifadesinin alındığını belirten İlhan, “Büyük olasılıkla deport işlemi yapılmayacak. İfade işleminden sonra Göç İdaresi'ne gönderilecek. Göç İdaresi'nde talebi alındıktan sonra serbest bırakılacak” diye konuştu.

İlhan, Şeriatmedari’nin Aydın Göç İdaresi'ne gönderildiği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, kadın aktivistin Denizli'de olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli