Ahmet Davutoğlu: Esad’a ‘Kürtlere vatandaşlık verin’ dedim

Haber Merkezi - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Davutoğlu-Esad görüşmesinin notlarını okusunlar. Kürtlere vatandaşlık verin dedim. Kürtlerinin Suriye vatandaşlığı yok kardeşim” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Habertürk Televizyonu'nda Çetiner Çetin'in sorularını yanıtladı.

Başbakan olduğu dönemde uygulanan Suriye politikası nedeniyle yapılan eleştirilere cevap veren Davutoğlu, "Bu konuda bana yapılan suçlamaların hepsine cevap verdim, oraya girmeyeceğim. Ama iktidar kanadı, benim bütün dönemlerimde Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanı ya da başbakan olduğunu unutuyor, nedense faturayı bize kesmeye çalışıyor. Cahil cühela takımı da bana saldırmak kolay olduğu için, vurun abalıya vur hocaya... İktidardan ceza görmezsin, ekranda hocaya vur hem iktidar alkışlar hem diğerleri. Çok rahat bir alan. Bu ahlaksızlık açık söyleyeyim. Araştırsınlar. Benim o dönemde söylediğim her söz araştırılsın. Bilinsin ki onlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la birlikte yapılan çalışmalardı. Eleştirileceksek hep beraber eleştiriliriz. 2016'dan bu yana ise çok vahim hatalar yapıldı. 8 yıldır da ben bu tabloda yokum. Mülteci politikasında hata yapıldı” dedi.

“Suriye'deki Kürtler şimdi Suriye'ye de Türkiye'ye de güvenmiyor”

Ahmet Davutoğlu, “Bu denklemde PYD'nin ortaya çıkacağı hesaba katıldı mı?" sorusu üzerine de “Katılmaz mı? Ben Dışişleri Bakanlığı arşivlerinin akademisyenlere açılmasını istedim, açabilirler. Gitsinler, tarih veriyorum 5 Nisan 2011. Davutoğlu-Esad görüşmesinin notlarını okusunlar. Daha ilk mülteciler bize gelmemiş, öyle bir hissettik ki gelen dalgayı Esad'a teklif ettiğimiz 3 nokta vardı. Bir dostu olarak tavsiye ettik. Bir, ne olur Kürtlere vatandaşlık verin. Suriye Kürtlerinin Suriye vatandaşlığı yok kardeşim. Suriyeli Kürtler, Suriye'ye karşı provoke edilecek diye teklifimiz şuydu, vatandaşlık verin. Ne oldu Suriye'deki Kürtler şimdi Suriye'ye de Türkiye'ye de güvenmiyor, Amerika, Rusya şemsiyesi altında bir PYD yönetimi böyle doğdu. Bunun sorumlusu Esad'dır” diye konuştu.

“Tampon bölge oluşturalım mültecileri orada ağırlayalım dedim”

Suriye yönetimine reformlar yapmalarını tavsiye ettiklerini belirten Davutoğlu şöyle devam etti:

“İki, küçük reformlar yapın. Bakın Mübarek düştü, Kaddafi sallanıyor, küçük reformlar yapın. Ne küçük reformlar biliyor musunuz? Suriye anayasasında Baas dışında parti kurulamaz diye madde var. Tek parti, tek lider insanlar gidip oyunu ona veriyor. Davutoğlu veya o zamanki hükümet İhvancı dediler. Ne alakası var? Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Sabra, Hıristiyan bir Marksist'yi ya. Hala arada sırada görüşüyoruz. Suriye'den ilk göçmenler geldiğinde, Adana Anlaşması bağlamında bir tampon bölge oluşturalım 10-15 kilometrelik ve mültecileri orada ağırlayalım diye devlet kayıtlarına geçen tavsiyelerim var. Peki uygulamayı Dışişleri Bakanı mı yapar Başbakan mı?”