Hatip Dicle: Askerlere üzüldük

08-08-2015
Rûdaw
Etiketler DTK HDK Hatip Dicle Sebahat Tuncel Öcalan Erdoğan Dolmabahçe
A+ A-

Haber Merkezi - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, yeni bir ateşkes sürecinin başlaması gerektiğini ifade ederek, çatışmalarda hayatlarını kaybeden askerler için üzüldüklerini söyledi.

DTK Genel Kurulu, son günlerde bölgede yaşanan olaylarla ilgili olağanüstü toplandı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen genel kurula, DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Kamuran Yüksek de katıldı. 


Toplantıda konuşan Hatip Dicle, çatışmalarda ölen Türk askerlerine üzüldüklerini ifade etti.

 

Çok kritik ve tarihi bir süreçten geçildiğini ve Ortadoğu merkezli bir üçüncü dünya savaşı ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Kürt sorunu konusunda 20-30 yıllık bir süreçten bahsettiklerini anlatan Dicle, devlet yetkililerinin süreci doğru okumadığını belirtti.

Son 2,5 yılda Türkiye’de halkların çıkarlarına uygun bir ortam oluştuğunu anlatan Hatip Dicle, bunun bozulmasından iktidarı sorumlu tuttu.

 

Dicle, “Eğer Türkiye bir Suriye’ye, Irak’a dönüşmek istemiyorsa hala yol yakındır. 28 Şubat (Dolmabahçe) mutabakatı esas alınarak diyalogdan müzakereye geçiş bir an önce sağlanmalıdır. Önderlik (Abdullah Öcalan), 5 Nisan’dan beri tecrit altında. Artık bu kabul edilemez. Önderlik eşit ve özgür koşullarda müzakereler yürütebilmeli ve giderek de özgürlüğü sağlanmalıdır” dedi.

 

HDK: Öcalan bırakılsın

 

Halkaların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de, bugün İstanbul’da “çözüm süreci”yle ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi.

 

Sebahat Tuncel, sorunun temel sorumlusunun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.



 

Dolmabahçe Mutabakatı’na dönülmesini ve müzakere sürecinin başlatılmasını öneren Tuncel, şunları söyledi:

 

“Mesele, HDP heyetinin İmralı’ya gidip gitmeme meselesi değil ki. Mesele, Kürt sorununun çözümü konusunda Öcalan’ın nasıl bu sürece daha etkin dahil olacağıdır. Biz HDP heyetinin İmralı’ya gitmesini değil, Öcalan’ın gelip sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları sağlanarak özgür bir ortamda müzakere yürütmesini istiyoruz.”

Ertuğrul Kürkçü de, halka her yerde barış etkinliklerine katılma çağrısı yaptı.

 

Kürkçü, “Geleceğimizin ortak olduğuna dair irademizde en ufak bir sarsılma yoktur. Hiçbir çatışma ortak iradeyi ortadan kaldıramaz. O yüzden tüm çatışan tarafların da barış için yeniden çözüm ve görüşme masasını ayağa kaldırma iradelerini duymak istiyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli