Haber Merkezi - HDP 5'inci Kongresi'nde Danışma Kurulu’na seçilen Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Oğuz, görev yaptığı üniversite yönetimi tarafından istifaya zorlandığını açıkladı.
Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) 3 Temmuz’da gerçekleşen 5’inci Olağan Büyük Kongresinde HDP Danışma Kurulu’na seçilen Prof. Dr. Şebnem Oğuz, 10 yıldır öğretim üyesi olduğu Başkent Üniversitesi tarafından istifaya zorlandığını ve bu nedenle emekliye ayrıldığını açıkladı.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Prof. Dr. Şebnem Oğuz, HDP Danışma Kurulu üyeliğini onurla kabul ettiğini söyledi.
Oğuz açıklamasında, “Bu adım, benim için 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde HDP’ye destek ile başlayan, 2016’da ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı barış bildirisinin imzacıları arasında yer alışımla devam eden siyasal tercihlerimin doğal bir uzantısıydı” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Şebnem Oğuz, HDP kongrenin hemen ardından Başkent Üniversitesi Rektörlüğü tarafından HDP Danışma Kurulunda yer aldığı için istifa dilekçesi yazmasını istediklerini söyledi.
Prof. Dr. Şebnem Oğuz konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Anayasa’da tanımlı ve hukukî koruma altında olan bu hakkımı kullanmış olmam üniversite tarafından işimin sonlandırılması gerekçesi oldu. Okula gittiğimde ilişik kesme formum bile hazırlanmıştı. Bundan iki hafta önce zaten başka nedenlerle yaz sonunda emekli olacağımı yönetime bildirmiştim. Danışmanlığını yaptığım tez öğrencileriyle ve başka akademik angajmanlarla ilgili işleri yaz sonuna kadar tamamlamak üzere bir planlama yapmıştım. Fakat pazartesi günü istifam istendiğinde yönetimin bir gün daha okulda kalmama tahammülü olmadığı ortaya çıktı. Hemen ilişiğimi kesip odamı toplamam, kurumsal elektronik hesaplardan çıkmam bekleniyordu. Emeklilik nedeniyle görevimden ayrılmak istediğime dair dilekçeyi mesai saati bitiminden önce teslim etmeye zorlandım.”
Sonrasında üniversite ile bütün ilişkisini keserek üniversite kimliğini teslim ettiğini belirten Şebnem Oğuz, ilişki kesme işlemleri sırasında kurumun bilişim sistemine yüklediği materyalleri kendi dijital ortamına aktarmak için istediği süre dolmadan ilgili hesaplara erişiminin kapandığını aktardı.
Kendisini ve öğrencilerini zor duruma sokan bu duruma karşı tepki gösteren Oğuz, aynı “tahammülsüzlüğün” 11 Ocak 2016’da Barış İçin Akademisyenler bildirisinin açıklanmasından sonra da yaşandığını dile getirdi.
43 kişilik Danışma Kurulu
HDP’nin 5’inci Olağan Kongresi’nde akademisyen, yazar, gazeteci, tiyatrocu, sosyologların da aralarında olduğu 43 kişilik Danışma Kurulu belirlendi.
HDP’nin kurulduğu ilk dönemlerde aktif olarak kullanılan fakat sonradan atıl kalan Danışma Kurulu için güçlü bir liste oluşturuldu.
Bu kurul eş başkanlarla zaman zaman toplanarak, çeşitli konularda parti politikalarını tartışacak, eleştiri ve önerilerde bulunacak.
Kurulda bulunan isimler şöyle:
“Ahmet Telli, Ahmet Türk, Akın Birdal, Ali Alfatlı, Ali Bayramoğlu, Ayşe Erzen, Ayşegül Devecioğlu, Bülent Küçük, Celil Kaya, Cihan Sincar, Erdoğan Aydın, Fatma Gök, Ferda Koç, Gençay Gürsoy, Halil Aksoy, Hamit Geylani, Hasan Cemal, Kenan Kalyon, Kerem Fırtına, Levent Köker, Mahmut Demiralp, Mehmet Altan, Meral Camcı, Mustafa Kemal Coşkun, Muzaffer Kaya, Naci Kutlay, Nizamettin Toğuç, Nurettin Sözmez, Nurten Ertuğrul, Onur Hamzaoğlu, Özgür Müftüoğlu, Rıza Türmen, Several Ballıkaya, Sevilay Çelenk, Seyfi Öngider, Sırrı Sakık, Sırrı Süreyya Önder, Süreyya Karacabey, Şebnem Oğuz, Tarık Ziya Ekinci, Veli Büyükşahin, Yavuz Önen, Zerrin Şahin Kurtoğlu”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın