Türkiye’de pilot göçünü önlemek için yeni kararlar alındı

Haber Merkezi – Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiyeli pilotların yabancı havayolu işletmelerine geçişini zorlaştıran bir düzenlemeye gitti. Havacılık endüstrisi küresel olarak turizm sezonunun ortasında fazladan personel bulmak için yarışırken, istifa edip yabancı havayollarında çalışmak üzere yurt dışına taşınan Türkiyeli pilotları kapsayan koşullar sıkılaştırılıyor.

Avrupa genelinde sektör, kısmen Covid-19 karantinalarından sonra talepteki toparlanmayı yönetecek personel eksikliği nedeniyle bu yaz havaalanlarında özellikle uzun kuyruklarla uğraşıyor.

Türkiye makamları, yabancı havayollarında çalışmak isteyen pilotlar için önceki işverenden bir muvafakat mektubunun gerekli olacağını duyurdu. Bir pilot onay mektubu olmadan istifa ederse, doğrulama başvurusu yetkili makam tarafından altı ay boyunca işleme alınmayacak.

Reuters’in resmi verilerden aktardığına göre, Türkiye'de hava trafiği ve yolcu sayıları salgın öncesi seviyelere yaklaşıyor.

Yeni düzenlemenin pilotların çalışma özgürlüğüne ve bireysel haklarına müdahale olduğunu söyleyen Hava-İş sendikası, değişiklikleri görüşmek üzere ulaştırma bakanlığı ve sivil havacılık yetkilileriyle bir araya gelecek.

Hava-İş, Körfez ülkelerinden ve Kuzey Amerika hava taşıyıcılarından Türkiyeli pilotlarına ciddi talep olduğunu söyledi. Havacılık otoritesi verilerine göre Türkiye'de 10.525 uçak pilotu bulunuyor.

Geçen ay Almanya, yaz seyahati kaosunu hafifletmeye yardımcı olmak için başta Türkiye'den olmak üzere birkaç bin yabancı havalimanı çalışanının çalışma izinlerini ve vizelerini hızlandıracağını söylemişti.