Sezai Temelli: HDP ile yanyana gelmek Kürtlerle yan yana gelmektir

08-02-2021
Şevket Herki
Sezai Temelli
Sezai Temelli
Etiketler Sezai Temelli HDP Kürt Kürtler Yeni anayasa
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı ve Milletvekili Sezai Temelli, “HDP bugün Kürt halkının en büyük temsilcisidir. HDP Türkiye halklarının temsilcisidir. Ötekilerin, mağdurların, emekçilerin, kadınların temsilcisidir. Bu kadar geniş kesimleri dışarda bırakarak siyasi pazarlıklarla ne anayasa yapılır ne de bu ülkede bir adalet tesis edilebilir” dedi.

HDP, Hazirana kadar sürecek olan “Herkes İçin Adalet” kampanyasının tanıtımını Ankara’da düzenlediği toplantıyla gerçekleştirdi.

Rûdaw’a konuşan Sezai Temelli, HDP olarak uzun süredir tüm topluma, tüm siyasi ve toplumsal muhalefete çok güçlü bir şekilde Demokrasi İttifakı çağrısında bulunduklarını söyledi.

Temelli, “Bugün herkes için adalet derken aslında bir demokrasi ittifakı çağrısını adalet zemininde bir kez daha yinelemiş olduk” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki iktidarın bütün uygulama ve yaptırımları ile adeta toplumun içinden barışı ve adaleti söküp atmakta, anti demokratik bir rejimi kabul ettirmeye çalıştığını belirten Temelli, bun tek adam rejimi olduğunu kaydetti.

“Bu aslında yarı diktatörlüktür” diyen Temelli, sözlerine şunları ekledi:

“Buna karşı bizim yapabileceğimiz yegane şey, halkların yegane yapacağı şey adalet mücadelesidir. Bunun için de bir araya gelmektir. Demokrasi ittifakı bir araya gelme çağrısıdır. Kürt halkına yönelik bu düşmanca tutuma karşı hep birlikte ses çıkarmazsak, bugün tecride karşı hep birlikte yan yana gelemezsek, bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanması konusunda hep birlikte inisiyatif alamazsak, bugün işçinin köylünün emeğini aşını çalanlara karşı hep birlikte yan yana gelemezsek, inanın bugün bu cebberrut iktadarın bize karşı yaptırımlarının sonu gelmeyecektir. Toplum, Türkiye ve Ortadoğu bugünden çok daha kötü bir yere sürüklenmeye devam edecektir. Bugün yegane yapacağımız şey adalet mücadelesini büyütmektir. İşte görüşmelerimizin temelinde yatanda budur. Herkesi bu mücadeleye, bu birlikteliğe davet ediyoruz. Siyasi partiler arasında görüşmeler kadar doğal bir şey yoktur.”

“HDP bugün Kürt halkının en büyük temsilcisidir”

Vekil Temelli, Yeni bir anayasa yapım sürecinden bahsediliyor. HDP’yi dışlayarak yapma peşinde koşan bir zihniyet var. HDP bugün Kürt halkının en büyük temsilcisidir. HDP Türkiye halklarının temsilcisidir. Ötekilerin, mağdurların, emekçilerin, kadınların temsilcisidir. Bu kadar geniş kesimleri dışarda bırakarak siyasi pazarlıklarla ne anayasa yapılır ne de bu ülkede bir adalet tesis edilebilir. Bizim yapacağımız adalet arayaşını büyütmektir. Toplumun sorunlarına gerçek anlamda çözebilecek bir anayasa için müzakere olanaklarını sonuna kadar zorluyoruz” diye konuştu.

Temelli, muhalefet partilerinin HDP ile yan yana gelme konusundaki çekingelerine ilişkin olarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bütün muhalefet bu iktidarın var etmiş olduğu algı yönetimine yönelik bir tutukluluk hali var. Bu algıyı kırmak lazım. HDP ile yanyana gelmek Kürtlerle yan yana gelmektir. HDP ile yanyana gelmek barışla yan yana gelmektir. Emekçilerle kadınlarla yan yana gelmektir. HDP’den uzakta durduğunuz sürece demokratik bir anayasa yapamazsınız.”

Son dönemde özellikle MHP kanadı tarafından dile getirilen “HDP kapatılmalıdır” sözlerine ilişkin, “Hem AKP’nin hem MHP’nin siyaseten düştüğü aczin bir göstergesi HDP kapatılsın sözüdür. Siyaset üretemiyorlar. Siyaset toplumların ihtiyacını karşılamak, toplumların geleceğini inşa etmek için üretilir. Bu iki parti tükenmiştir. Bunların bırakın Kürt halkı için, Türkiye halkları için bile, Türk halkı için bile üretecek bir siyasetleri, yapacak bir iyilikleri kalmamıştır. HDP kapatılsın demek barış ve demokrasi olmayan bir ülke talep etmektir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli