‘Mehmet Sincar davasında JİTEM elemanları dosyaya dahil edilmedi’

07-12-2022
Etiketler Meral Danış Beştaş Mehmet Sincar
A+ A-

Haber Merkezi – HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, düzenlediği basın toplantısında “Mehmet Sincar’ın ailesi ve avukatları defalarca devam eden davada bağımsız olarak JİTEM elemanlarının dosyaya dahil edilmesi için taleplerde bulundular. Bütün bu talepler mahkeme heyetleri tarafından reddedildi” ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 1993 yılında öldürülen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar davasındaki gelişmelere ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya Sincar’ın eşi Cihan Sincar, oğulları Ferhat Sincar ve Felat Sincar da katıldı.

Beştaş’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“1993 yılında katledilen milletvekili Mehmet Sincar’ın davasında hala hukuk tecelli etmedi, hala adalet yerini bulmadı. Bu parlamentonun bir üyesinin katilleri hala yargı önüne çıkarılmadı, hak ettikleri cezalar verilmedi.

Partimizin de geldiği gelenekte 50’den fazla üyesinin öldürdüğünü biliyoruz. O dönem Tansu Çiller Başbakan, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar idi.

Arşivden çıkardık bunu (elindeki fotoğrafı göstererek) Mehmet Sincar’ın katledildiği dönemde yapılan açıklamaları içeriyor. Bu arşivde şöyle dikkat çeken bir yer, Adalet Bakanı Seyfi Oktay şunu demiş, “Devlet düşen olayın üzerinde duyarlılık ile gidip karanlık nokta bırakmamalıdır. Necmettin Cevheri o zaman Devlet Bakanı ve Mehmet Gölhan katilin iki gün içinde yakalandığını açıkladılar. Aradan geçen süre zarfında Mehmet Gazioğlu hemen o dönem, içişleri bakanı sıklıkla değişiyordu, 24 Ekim 1993’te içişleri bakanı olmuştu. Kendisinin yaptığı “tetikçiler firarda, yakalanmadılar” açıklamasını da görüyoruz.

Arşiv unutmuyor. Adaletsizlik ise yüzleşme olmadan, hakikatler ortaya çıkartılmadan unutulmuyor ve unutulamaz.

“JİTEM elemanları dosyaya dahil edilmedi”

Bu dava 12 Aralık’ta Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Davayı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte takip ediyor olacağız. Ama daha da önemsediğimiz konu, asıl sanıklar asıl katiller neden korunuyor? Kim bunlar?

Bir kere ‘Susurluk Raporu’nu ve o dönem ortaya çıkan belgeler, bilgiler ve ifşaatları sadece bir referansla hatırlatmak istiyorum. Mehmet Ağar, JİTEM elemanı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, Alaattin Kanat, İsmet Yeşilmen, Adem Yakın, Mesut Mehmetoğlu hakkında hala dava açılmadı. Susurluk Raporu’nda bilgiler belgeler ortaya çıktığı halde, Mehmet Sincar’ın katledilmesinin arkasındaki bu isimler soruşturulmadı, yargılanmadı ve korunuyor.

Mehmet Sincar’ın ailesi ve avukatları defalarca devam eden davada bağımsız olarak JİTEM elemanlarının dosyaya dahil edilmesi için taleplerde bulundular. Bütün bu talepler mahkeme heyetleri tarafından reddedildi. Bu kişilerin dosyaya dahil edilmemesi üzerine yeniden yeniden suç duyuruları yapıldı ve hala dahil edilmediler.

“Bir milletvekilinin katili 30 yıldır yakalanamadı”

Bu konuda konuşulacak çok söz var. TBMM tarihi için çok önemli tarihlerden biridir. İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekili araştırma yapmak için gittiği Batman’da katlediliyor ve onun katilleri yakalanmıyor, soruşturulmuyor. İşte dün neredeyse bir milletvekili ölecekti, yoğun bakıma kaldırıldı. Bizim hala bir milletvekilimiz bacaklarındaki kırık sebebiyle yatıyor. Bir kurum kendi milletvekiline, halk iradesine sahip çıkmazsa, olacaklar budur.

Tabi ki Mehmet Sincar’ın katledilmesinin de katillerin yakalanmamasının da katillerinin korunması da aklanmasının da Kürt meselesinden ve Kürt meselesinin savaşla, şiddetle çözme iradesinden bağımsız olmadığını önemle tekrar hatırlatmak istiyorum. Mehmet Sincar, başka bir partinin milletvekili olsaydı, Kürt olmasaydı, o dönemki iktidarlara yakın olsaydı, şimdikilere yakın olsaydı, şimdiye dek bu katiller ortaya çıkarılmıştı.

Geçmişle yüzleşme dediğimiz, hakikatlerin ortaya çıkartılması dediğimiz ve adalet talebini her gün çığlık çığlığa ifade etmemizin en önemli sebebi de budur. 30 yılda bir milletvekilinin katili yakalanmıyor. Arkasındaki güçler soruşturulmuyor, korunuyor. Nice iktidarlar değişiyor, nice içişleri bakanları geliyor, nice nice milletvekilleri seçiliyor ama Mehmet Sincar’ın katilleri hala yok. Biz unutmayacağız. Bu davanın peşini bırakmayacağız."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli