HDP’li 4 vekil Meclis’te çevre ve enerji politikalarını eleştirdi
Haber Merkezi - HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Türkiye’de doğal ve yenilenebilir enerji üretmek yerine nükleer enerjide ısrar edildiğini söyledi.
HDP milletvekilleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ticaret ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının, Meclis Genel Kurulunda görüşülen 2023 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, AVM'lerin elektrik tüketimindeki payının yüzde 24 olduğunu dile getirerek, "AVM'lerde konutlardan daha fazla elektrik tüketiliyor. Elektrik ihtiyacımız yok, yeter ki tasarruf tedbirlerini alın, bu israfı ortadan kaldırın” dedi.
“Akkuyu Nükleer Santrali'ne ihtiyaç yok, Sinop'takine hiç yok”
Elektrik dağıtımındaki kayıp kaçakların kaldırılması durumunda yüzde 10'un üzerinde tasarruf sağlanacağını vurgulayan Kenanoğlu, "Bu tasarruf, Akkuyu Nükleer Santrali'nin tam faaliyetli üretiminde elde edilecek elektriğe denk geliyor yani Akkuyu Nükleer Santrali'ne ihtiyaç yok, Sinop'takine hiç yok. Bu bakış açısı olmayınca politik tercihler ortaya çıkıyor" diye konuştu.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, doğal ve yenilenebilir enerji üretmek yerine nükleer enerjide ısrar edildiğini belirtti. Işık, Türkiye'de nükleer tehlikenin her geçen gün arttığını, nükleer enerji üretimi hevesinin doğayı ve toplumu tehlikeye attığını belirtti.
“Elektrik ve doğal gaz faturaları kira bedelini geçti”
Türkiye'de enerjinin dışa bağımlı olduğunu ve piyasanın insafına bırakıldığını kaydeden Işık, "Bu hafta, üretici enflasyonu yüzde 136, elektrik ve doğal gazda zam ise yüzde 442 oranında açıklandı. Halk vergi ve zam yükü altında ezilirken dev şirketler, enerji tekelleri, bankalar, yandaşlar servetlerine servet katıyor. Sayenizde konut ve iş yerlerinin elektrik ve doğal gaz faturaları kira bedelini geçti" ifadelerini kullandı.
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da 2023 bütçesinde "karın gurultusu, acı ve keder gördüklerini", bütçenin, halkın ihtiyaçları için hazırlanmadığını söyledi.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bu, halk açlıkla uğraşırken yüzde 500 kar yapan şirketlerin, bankaların bütçesi" görüşünü savundu.
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, doğa katliamlarının merkezi" olduğunu savunan Çepni, "Ekolojik yıkıma, gösterişli ambalajlar üretmekle meşgul olan bakanlığın doğa lehine tek icraatı yok," ifadesini kullandı.