Alevi örgütleri Meclis önünde eylem yapacak

Haber Merkezi – Türkiye Meclis Genel Kurulunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülecek. Görüşme öncesi açıklama yapan Alevi örgütleri yarın Meclis önünde bir eylem yapacak.

Hükümetin, Alevilere yönelik bir süredir yürüttüğü çalışmalar sonrasında AKP’li vekillerce hazırlanan ve cemevlerine yönelik yeni düzenlemeleri içeren "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tartışmalar eşliğinde kabul edilmişti. 

8 Kasım Salı günü  Genel Kurulda, "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine başlanacak.

Teklife göre, cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanacak. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, büyükşehir ilçe belediyeleri ve il özel idareleri, gerektiğinde cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını gerçekleştirebilecek.

İndirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanı, cemevlerine de tanınacak. İmar planlarında cemevi yerleri ayrılacak.

Yeni düzenlemeyle Alevi-Bektaşi kültürü ve erkân hizmetlerinin yürütüldüğü cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca karşılanacak.

Aleviler’den eylem kararı

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından kanun teklifini değerlendiren Alevi örgütleri, 8 Kasım’da Ankara’da TBMM önünde eylem yapma kararı aldı. Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birleşik Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri katılacak.

Aleviler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın açıkladığı yeni adımların ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulmasına tepki gösteriyor. Aleviler inançlarının “kültür” olarak tanımlanmasına karşı çıkıyor ve hükümetin yeni düzenlenmesini dinlerine yapılmış bir müdahale olarak görüyor.

Alevilerin talepleri neler

Aleviler kurum ve örgütleri geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamalarda şu talepleri sıralamıştı:

- Aleviler, ibadethanelerinin kendi inanç değerleri üzerinde statüye kavuşmasını istiyor;

- Aleviler, laiklik ilkesi gereği olarak çocuklarının zorunlu din dersine zorlanmasına karşı çıkıyor;

- Aleviler, kamusal alanda yok sayılmamak ve devlet yönetim birimlerinde fişlenmemek istiyorlar;

- Aleviler, eşit yurttaşlık hakkı istiyor