Kılıçdaroğlu: Süleyman Şah Türbesi oraya gidecek, bedeli ne olursa olsun

07-11-2021
Etiketler Kemal Kılıçdaroğlu CHP Süleyman Şah Türbesi
A+ A-

Haber Merkezi - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde bedeli ne olursa olsun, Kobani’nin Eşma köyündeki Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine geri götürüleceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen CHP Gençlik Kolları 16. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, iktidara geldiklerinde taşımalı eğitime son vereceklerini, öğretmenlerin sorununu da büyük ölçüde çözeceklerini ve 138 bin öğretmen atamasını gerçekleştireceklerini söyledi.

Çiftçilerin banka veya tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları kredilerin faizleri ile esnafın banka veya esnaf kefaletten aldıkları kredilerin faizlerini iktidara geldikleri ilk bir hafta içinde sileceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bu şu demektir, sosyal devlet kendisini gösterdi demektir. Sosyal devlet dediğimiz kavramın ne olduğunu anlatmamız lazım. Sosyal devlet, güçsüzlerin yanında olan devlettir, güçlülerin değil. Şimdi sosyal devlet bitmiş. Varolan bir hükümet var beşli çetenin yanında, fakirin, fukaranın, esnafın, çiftçinin, işsizin yanında değil" diye konuştu.

Suriye tezkeresi

Kılıçdaroğlu, Rojava ve Suriye tezkeresine "hayır" dediklerini anımsatarak, “Elbette isabet yaptık, elbette doğrusunu yaptık. Eğer Kuvayımilliye geleneğinden geliyorsak, eğer bu ülkede toprağa basmış olan yabancı asker postallarını bu ülkeden atmışsak ve bizler kendi ülkemize yabancı askerlerin gelmesini istemiyorsak, zaten tezkereye 'hayır' demek zorundayız. Daha önce gelen tezkerelere 'evet' demiştik. Ne oldu, ne yaptılar? 'Evet' dedik de ne yaptılar? Beklentilerimizi karşıladılar mı? 33 askerimiz şehit edildiğinde hesabını sormak yerine gittiler, başka bir ülkenin egemen güçlerinin kapısında dakikalarca beklediler. Benim ağırıma gidiyor” ifadelerini kullandı.

İktidara geldiklerinde şu an Rojava’nın Kobani kentinde bulunan Süleyman Şah Türbesi’ni yerine geri götüreceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Hiç kimsenin endişesi olmasın. Kendi toprağını terk edip, kendi bayrağını indiren ve Süleyman Şah Türbesi'ni kaçıranları tarih affetmeyecektir, siz de affetmeyin. Söyleyin, her yerde söyleyin. Halkın iktidarında ilk bir hafta içinde Süleyman Şah Türbesi ve bayrağımız oraya gidecek ve göndere çekilecek. Bedeli ne olursa olsun" sözlerini sarf etti.

“Bunları tarihe gömeceğiz”

Siyaset anlayışlarının eskisi gibi olmadığını, sosyal kimlik üzerinden toplumun her kesimine nüfus etmeye çalıştıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Her bir sosyal kimliğin sorunlarına eğildiğinizde o sosyal kimliğin bütün bileşenleri sizi dikkatle dinlerler" dedi.

Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet'i demokrasi ile taçlandırmak nedir? Düşünce özgürlüğüdür. Twit atıyorsunuz acaba başım belaya girer mi girmez mi diye. Facebook'ta bir şey paylaşıyorsunuz başım belaya girer mi girmez mi diye. Telefonda konuşuyorsunuz acaba dinleniyor muyum diye. Bunları tarihe gömeceğiz. Düşünce özgürlüğünün önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Herkes düşüncesini özgürce ifade edecek. Bizim beğenmediğimiz düşüncelerin de özgürce ifade edilmesine ortam sağlayacağız" değerlendirmesini yaptı.

Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması

Halep kırsalındaki Karakozak köyü sınırları içerisinde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki 40 askeri personel ve buradaki tarihi eserler, IŞİD tehdidi nedeniyle 21 Şubat 2015’te askeri bir operasyon ile Rojava sınırından 200 metre içeri girerek Eşme bölgesine yapılan yeni türbeye götürülmüştü.

Muhalefet, defalarca türbenin taşınmasını eleştiri konusu yapmıştı.

Aralık 2017'de dönemin Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, “Suriye'de işler yoluna girdikten sonra” Süleyman Şah Türbesinin eski yerine taşınacağını açıkladı.

Haziran 2018’de Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, şartlar oluştuğunda türbenin taşınacağını söyledi.

Türbe, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman’ın babası Ertuğrul’un atası olabileceği farzol edilen Süleyman Şah'e ait.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli