Esendere Belediyesi'nden bêrivanları sevindiren karar

Haber Merkezi – Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Bajergê (Esendere) Belediyesi yaylara giden bêrivanları sevindiren bir karara imza attı.  Belediye Başkanı süt sağımı için yaylalara çıkan bêrivanları ücretsiz taşımayı kararlaştırdı.

Hakkari tıpkı bölgedeki diğer Kürt illeri gibi geçiminin büyük kısmını hayvancılıkla sağlayan iller arasında yer alıyor.

Esendere Beldesi’ndeki bêrivanlar her yaz olduğu gibi bu yaz da küçükbaş hayvanlarını sağmak için saatlerce uzaktaki yaylalara çıkmak zorunda kalıyor.

Bêrivanların bir kısmı at gibi binek hayvanları ile yüksek yaylalara çıkarken, birçoğu ise araçlarla yaylalara süt sağımına gidiyor. Ancak benzin ve mazota gelen zamlar nedeniyle süt sağımına araçlarla gidiş-gelişin maliyeti bayağı pahalıya mal oluyor.

Esendere Belediye Başkanı Dirbaz Büyüksu, beldedeki tüm bêrivanlara akaryakıt desteği vererek, yaylalara ücretsiz bir şekilde taşıma kararı aldı. Büyüksu bu projeyi bölgedeki tarım ve hayvancılığın yaygınlaştırması projesi kapsamında gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Belediye Başkanı Büyüksu “Toplum yararına çok sayıda projemiz var. Bunlardan bir tanesi de bêrivanlara ilişkin. Hayvancılığın yitip gitmemesi için bu tür projeleri geliştiriyoruz” dedi.

Esendere  Belediyesi'nin aldığı karara göre bêrivanlara mazot ve benzin belediye tarafından ücretsiz verilecek.

Alınan karar bêrivanları ziyadesiyle memnun etti.

Bêrivan Memixan Kinaye “Belediye başkanı tüm bêrivanlara yardım ediyor. Koyunları sağarak geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

Hira Karataş yayların çok uzak olduğunu belirterek, “Bize verdiği destekten ötürü Allah belediye başkanından razı olsun. Yoksa her gün araç kiralayıp hayvanlarımı sağmaya gidemezdik. Çok teşekkür ediyoruz “ ifadelerini kullandı.

Belediyenin bu hizmetinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Şadiye Alptekin ise “Mazot desteğinde bulunuyor. Gerek olduğunda para yardımı yapıyor. Bölgemizde iş yok. Hiçbir gelirimiz yok. Çocuklarımız okuyor. Dar gelirliyiz. Önceleri mazot ucuzdu. Şimdi çok pahallı, alım gücümüz yoktu” şeklinde konuştu.

Belediyenin verilerine göre Esendere Beldesinde 10 yıl önce 100 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 6 bine geriledi.