ODFED Başkan Yardımcısı Gökçe: Otizmli çocuklar birebir özel öğretmenle eğitim almak zorunda

07-08-2023
Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe
Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe
Etiketler Tolga Gökçe Türkiye Otizm Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED)
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe, “Otizm gelişimsel bir bozukluk olduğu için bu çocuklar özel eğitimle, birebir özel öğretmenlerle, uzmanlarla eğitim almak zorunda. Bu eğitimler dünyada kabul edilmiş bilimsel temelli, kanıta dayalı olmak zorunda” dedi.

ODFED, Türkiye’de toplumsal ve kamusal alanda otizmin bilinirliğini, otizme karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını sağlamak faaliyet gösteren bir federasyon. ODFED, toplumsal bilinçlendirme ile otizmli bireylerin anayasal vatandaşlık hakları çerçevesinde gerekli sağlık, eğitim, meslek ve bakım sorunlarının giderilmesini amaç ediyor.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan ODFED Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe, Türkiye’deki 20 ilde 21 derneği çatısı altında birleştiren bir federasyon olduklarını ve OFED’in ülkedeki en büyük çatı kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

Nitelikli nitelikli çalışmalar yapar yasal düzenlemelerle farkındalık oluşturduklarını anlatan Gökçe, “Otizm farkındalığı Birleşmiş Milletler tarafından dünyada kabul edilmiş ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir. Nisan ayında otizm farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak yıllardır ailelerden oluşan bir yapıyız” dedi.

Kendisinin de 17 yaşında otizmli bir kızı olduğunu belirten Gökçe, “Bu zorlu yoldan, bu zorlu süreçten bizler de geçtik. Onun için ailelerin neler yaşadığını çok iyi biliyoruz” diye ekledi.

Tolga Gökçe, otizmli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik birçok yasal düzenlemeyi devletle birlikte yapmak için çalıştıklarını kaydetti.

Gökçe, çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Yıllar önce Otizm Eylem Planını hazırladık ve Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduk. Otizm Eylem Planının hayata geçmesi için çalışmalar yapıyoruz. İki sene önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde otizm konusunda komisyon kurulmasına öncülük ettik. Yani ülkede sağlıktan eğitime, istihdamdan diğer bütün alanları kapsayan bir düzenleme ve yasalarla ailenin ve çocuğun haklarını kazanacak çalışmalar yapıyoruz.

ODFED’e bağlı bulunan derneklerin hepsi ailelere sağlıktan eğitime ve diğer yaşamsal becerileri edindirilmesine kadar birçok desteği veriyor. Ben de federasyona üye olan bir derneğin başkanıyım ve benim derneğimde otizmli çocuklar 10 yıldır burslu eğitim alıyorlar. Hiçbir yerden destek almadan tamamen bizim çalışmalarımızla projelerimizle aileye yönelik çalışmalarla destek alıyorlar. Diğer dernekler de bu şekilde ailelere destek veriyor.”

ODFED Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe, “Otizm gelişimsel bir bozukluk olduğu için bu çocuklar özel eğitimle, birebir özel öğretmenlerle, uzmanlarla eğitim almak zorunda. Bu eğitimler dünyada kabul edilmiş bilimsel temelli, kanıta dayalı olmak zorunda. Yoksa çocuk ilerleyemez. Şöyle örnek vereyim; bir çocuğu ilerlettiğiniz bir model ve yöntemle diğer otizmli bir bireyi ilerletemezsiniz. Her çocuğa ait özel bireyselleştirilmiş eğitim programıyla yol almak gerekiyor ve bu ilerleyen günlerde gelişim raporlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Bu eğitimler bilimsel temelli kanıta dayalı olmak zorunda. Uzmanlar tarafından verilmesi gerekir” dedi.

Otizmin diğer bir gerçeğinin “otizmi kabul etmemek” olduğunu belirten Gökçe, “Çocuğunu saklama durumu yani. Kendi anne ve babalarından bile saklayan insanlar olduğunu gördük geçtiğimiz yıllarda. Bu doğru değil. Toplumun her alanında çocuklarını anlatmaları, otizmin ne olduğunu söylemeleri daha doğru olur. Çünkü otizmin bir anlamı da sosyal iletişim bozukluğudur. Toplumdan çocuğunu saklamadan, toplumun içerisinde büyütmeli aile ve tabii eğitimlerle büyütmeli. Bütün aile bireyleri de destek çevresi olarak yardımcı olmalı. Çocuklar erken yaşta düzgün eğitimle akranları ile birlikte eğitim kurumlarında olmalı, saklanmamalı. Bu durumu saklayan aileler çocuklarına iyilik yapmıyorlar. Durumu topluma ne kadar erken kabul ettirirlerse o çocuklara o kadar çok yardımcı olurlar” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.