Bozdağ’dan Cemevi saldırılarına ilişkin açıklama

Haber Merkezi – Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cemevi saldırılarına ilişkin “Güvenlik güçlerimiz, yargı, devlet bütün imkan ve kabiliyetleriyle bu tür şer odaklarına karşı mücadeleyi sürdürecektir" açıklamasını yaptı.

Bekir Bozdağ, bir televizyon programında Ankara ve İstanbul’da Alevi kurumları ve şahsiyetlerine yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bozdağ, cemevlerine yapılan saldırılara ilişkin soru üzerine, “Türkiye'nin birlik ve dirliğini bozmak isteyenler zaman zaman farklılıkları, hassasiyetleri kaşıyor. Ankara'daki cemevlerine saldırılar fevkalade üzücü ve çok net bir şekilde provokasyon kokuyor" dedi.

Saldırıların kabul edilemez olduğunu söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Ankara'da bir yerden bir yere adresi bilsem bile 45 dakika içerisinde gidip gelebilme imkanı kolay kolay mümkün mü? Mümkün değil. Bir bakıyorsun 45 dakika içerisinde 3 ayrı yere gidiyor, 3 ayrı yerde eylem yapıyor, ondan sonra ayrılıp gidiyor. Ankara'yı bilmeyen, buralara ilişkin ön bilgisi olmayan veya birinin yardımını almayan ya da keşif yapmayan birisi bu kadar kısa süre içerisinde bu yerleri gezip 3 ayrı yerde, 3 ayrı eylem koyup ondan sonra Ankara'dan ayrılması hayatın olağan akışına uymaz. Bu çok net ki burada bir şey var. Nedir onu bilemiyoruz şu anda" dedi.

Adli makamların tahkikatı derinleştirerek sürdürdüğünü anlatan Bozdağ, "Tahkikat bütün boyutlarıyla devam ediyor. Eminim ki bu tahkikatın sonucunda gerçekler ortaya çıkacaktır" ifadesini kullandı.

Halkın bir kesimini diğer kesimine karşı kışkırtma, tahrik etme ve birbirine düşürme gibi çalışmaların daha önce de yapıldığını dile getiren Bozdağ, "Bir yandan halkımızın basireti, sağduyusu öte yandan güvenlik güçlerimiz, yargı, devlet bütün imkan ve kabiliyetleriyle bu tür şer odaklarına karşı mücadeleyi sürdürecektir" diye konuştu.

"Anayasa ve yasaya uygun bir adaylıktır"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağına yönelik tartışmalarının hatırlatılması üzerine Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu konuda Türkiye maalesef yanlış yönlendirilmek ve yanlışı doğru kabul ettirilmek isteniyor. Yani geçmişte bir 367 ucube tartışmasını bu ülke yaşadı ve onun utancından Türkiye hala kurtulmuş değil. Bir defa hukuk somutsa burada somutluk yorumla içtihatla değerlendirme ile siyasi kanaatle değişemez, değiştirilemez de. Bir defa Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023'ün 18 Haziran'ında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasının önünde hiçbir engel yoktur. Çünkü Cumhurbaşkanımızın adaylığı ikinci adaylıktır ve bu anayasa ve yasaya uygun bir adaylıktır. Yani çok açık, tartışmasız."

İsveç ve Finlandiya'dan iadesi istenenler

Bozdağ, İsveç ve Finlandiya'dan iadesi istenenlerden cevap verilmeyenlere ilişkin yeni dosyaları gönderdiklerini belirterek, "Ama maalesef bugüne kadar İsveç ve Finlandiya'dan resmi kanaldan bize ulaşmış herhangi bir cevap şu ana kadar yoktur. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladı" dedi.

Hasta tutukluların durumu

Yeni yargı paketi düzenlemesine ilişkin Adalet Bakanlığının çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bozdağ, tamamlandığında kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

Bozdağ, pakette yer alan başlıklara ilişkin şunları kaydetti:

"Adli Tıp Kurumu cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremeyecek kişilerle ilgili raporlar vermekte daha sonra Cumhuriyet Savcılığı da bunlar hakkında bir karar vermektedir. Burada ciddi sıkıntılar yaşanıyor biz bunları aşmak için bu konudaki düzenlemeleri hasta tutuklu ve hükümlülerin daha iyi bir şekilde tedavi edilmeleri ve diğer ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayacak bir esnek düzenleme yapmak konusunda bir irademiz oluştu. Daha insancıl bir düzenleme nasıl yapabiliriz, şimdi bunun üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız formüller aranıyor, hem bizim tecrübemiz hem Avrupa'daki uygulamalar gözden geçiriliyor. Burada bir adım atacağımızı ifade etmek isterim tabii. Arabuluculuğun kapsamını genişletme konusunda da bazı adımlarımız olacak. Daha öncede ifade edildi, kira alacakları ile ilgili konular yeni dönemde arabuluculuğun kapsamına alınabileceği gibi başka bazı yeni konuları da arabuluculuğun kapsamına almayı planlıyoruz. Bu konular netleştiğinde onları da kamuoyu ile paylaşacağız. Tabii arabuluculuk sınavı ile ilgili de bir adım atacağımızı buradan ifade etmek isterim ama henüz detaylar netleşmediği için detayları vermek istemem ama pek çok konuda bir paket olacak. Bu paketin içinde hem ceza hem infaz hem hukuk pek çok alanda düzenlemeler olacağını buradan ifade etmek isterim. Muhtemelen eylül ayı içerisinde bunların detaylarını daha net bir şekilde konuşma fırsatı bulacağız."