Prof. Dr. Ahmet Özer: Devlet kurmak Kürtler’in hakkı

Adil HARMANCI / Van


Prof. Dr. Ahmet Özer, “Irak bölünürse Kürt devletinin tanınması daha kolay hale gelebilir. Ancak, Irak bölünmese de Kürtler’in devlet kurma hakkı vardır” dedi. 

Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, Rûdaw’ın, Türkiye’de Kürt sorunu bağlamında yaşanan gelişmelere ve Irak’taki siyasal duruma ilişkin sorularını cevapladı.

Irak’ta IŞİD’le beraber yaşanan gelişmelerin, Güney Kürdistan’da bağımsızlık fikrini ateşlediğini ve hızlandırdığını anlatan Prof. Dr. Özer, şöyle devam etti:

“Irak bölünürse, bağımsızlık ilanı daha meşru hale gelebilir. Ancak, Irak bölünmese de Kürtler’in devlet kurma hakkı vardır. Nitekim Kürtler referanduma gidecek. Güney Kürtleri için tarihi adım olan bağımsızlık mukadder görünüyor.”

Burada ABD, İran kadar Türkiye’nin tavrının da önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Ahmet özer, şöyle konuştu:

“Sanırım Türkiye Şii bir Maliki’dense, kendisi ile işbirliği içinde olan, özellikle enerji kaynaklarını kendi üzerinden transfer eden bağımsız bir Güney Kürdistan’ı tercih eder. Nitekim bazı sözcülerinin de beyanatları bu yönde.”

Muhtemel bir bağımsızlık ilanının, diğer Kürtleri nasıl etkileyebileceği konusunda da prof. Dr. Özer, “Kürt sorununu bir bütün olarak görmek gerekir. Ancak Irak’taki Kürtler bağımsızlık ilan etti diye Türkiye Kürtleri’nin de veya Rojava’nın da bağımsızlık ilan etmesi gerekmez” dedi.