Gergerlioğlu: Kürt meselesinde insan haklarına aykırı durumu çok götüremeyecekler

07-07-2021
Rûdaw
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Etiketler Gergerlioğlu HDP Kürt meselesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği hak ihlali kararı sonrasında 6 gün gecikmeli serbest bırakılan eski HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AK Parti-MHP iktidarının Kürt meselesinde insan haklarına aykırı durumu çok fazla götüremeyeceğini söyledi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Ömer Faruk Gergerlioğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gergerlioğlu, “Hukuksuz bir kararla karşı karşıyayız. 5 yıl önce yaptığım bir barış paylaşımı nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ yaptığım iddia edildi. Barış istemek suç olamazdı. Bundan dolayı 27 yıllık kamu doktorluğundan ihraç edilmiştim. Ardından hakkımda yargısal süreçler başlamıştı ve uyduruk bir yargı süreci sonucunda yerel mahkeme bana 2 buçuk yıl ‘terör örgütü propagandası’ suçundan ceza vermişti. Ortada hiçbir şey yokken mahkeme ceza verdi ve istinaf bunu onadı. Yargıtay’da 1’e karşı 4 oyla onandı. Yargıtay’da itiraz eden hakim diğer hakimlere ‘siz ne yapıyorsunuz, böyle bir karar olabilir mi?’ diye uzun bir itiraz yazdı” dedi.

“Barış istediğimiz için işimizden atıldık, halkın bizi seçtiği milletvekilliğimiz düşürüldü ve cezaevine girdik” diyen Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyenin tamamıyla çok net bir ihlal kararı verdiğini ifade etti.

Gergerlioğlu, yargı süreciyle hayatının altüst edildiğini kaydetti.

Hayatı boyunca insan hakları için mücadele ettiğini belirten Gergerlioğlu, sözlerine şunları ekledi:

“Doktorluk yapan, insan hakları savunuculuğu yapan, insan hakları örgütlerinde başkanlık yapan birisi olarak hayatım boyunca insan hakları alanında çalışmış, gayret etmiş, barış demiş bir insanım. Topluma iyilik yapan bir insanken, bana çok kötülük yaptılar. İşimden attılar, hayatımı altüst ettiler. 5 yıldır yaşamadığım mağduriyet kalmadı. Anayasa Mahkemesi doğru bir karar verdi ama bana 5 yıldır yapmadıklarını bırakmadılar. 96 gün bomboş yere içerde yattım. 90’ıncı gününde karar verildi ama beni 6 gün daha içerde tuttular. Hukuksuzluğu yendik ama bana her türlü zulmü yaptılar. Benim için kriter zulme karşı mücadele edip kazanım elde edebilmektir. Karar devam eden birçok davanın düşmesine yol açacak. Kürt meselesinde ülkenin önü biraz daha açılabilecek. Bunlardan dolayı mutlu oluyorum. Kürt meselesinde Kürtlerin hakkı ihlal ediliyor.

Daha önce takip ettiğim cezaevi koşullarını içeri girerek gördüm. Cezaevinde 5’inci sınıf insan durumundasınız ordaki görevliler açısından. Her an hakkınız ihlal edilebilir. Hakkım ihlal edildi, bana gönderilen bir çok sempatik hediyelerim verilmedi. Kitaplar verilmedi. Ağır bir tecrit altındasınız, bir de en ufak bir itirazda daha ağır bir tecrit uygulanıyor. Acımasız kurallar oluyor. Cezaevindeyken bile başkalarının mağduriyetleriyle ilgilendim. Bizi cezaevinde boyun eğmiş bir hale getiremediler. Türkiye cezaevleri ağzına kadar dolu ve sağlıksız bir ortamda kalıyorlar. Türkiye’de otoriter ve despot bir yönetim var.”

Kürt meselesinde insan haklarına aykırı durumu çok götüremeyecekler

Gergerlioğlu, “Kürt meselesinde insan haklarına aykırı durumu çok götüremeyecekler. AK Parti-MHP suç örgütü insan haklarına aykırı Kürt meselesinde ayrımcı politikaları sonuna kadar yürütmeye çalışıyor ama artık tıkanma noktasında. Bu çok net, bir tıkanma noktasına gelmiş durumda. Mutlaka insan haklarına dönülecek bir yere gelinecek, ben umutsuz değilim. Zaten umudumuzu kaybetseydik, mücadeleyi bırakırdık. Türkiye için çok kötü bir tablo var ama umutsuz değilim. İktidar zayıfladı. Binlerce arkadaşımız tutuklu. AB’nin de bundan rahatsız olduğunu biliyoruz. Türkiye’ye yönelik baskıların daha da artması lazım. Çünkü parti kapatarak bir yere varılmaz. HDP kapatılınca Kürt meselesi bitecek mi? Devlet çözümü istemiyor” diye konuştu.

Gergerlioğlu ayrıca, AB’nin bu süreçte tutumunu netleştirerek Türkiye’ye yönelik baskısını artırması gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli