Hukukçu Hacıbektaşoğlu: Kadın cinayetleri artıyor ve bir çözüm üretilemiyor

07-07-2020
Rûdaw
Pınar Hacıbektaşoğlu
Pınar Hacıbektaşoğlu
Etiketler AK Parti Pınar Hacıbektaşoğlu Kadın Cinayeti Kadına Karşı Şiddet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Hukukçu ve aktivist Pınar Hacıbektaşoğlu, kadın cinayetlerinin arttığını ve bir çözüm üretilemediğini söyledi.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Pınar Hacıbektaşoğlu, kadına yönelik şiddete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hacıbektaşoğlu, “Kadına yönelik şiddetin bir çok sebebe dayandığını görmemiz gerekiyor. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin çok farklı boyutları var. Ekonomik, kültürel ve dinin yanlış yorumlanması şeklinde olabiliyor. Ataerkil yapının etkisi, eğitimsizlik ve cehalet olabiliyor. Kadın kimliğinin toplumsal cinsiyet eşitliğine rağmen halen düzeltilmemiş olması da olabiliyor” dedi.

Türkiye’nin kadına yönelik şiddet konusunda sorunları aşamadığını belirten Hacıbektaşoğlu, “Zihniyet dönüşümü halledilemedi. Kadını kendi mülkü gibi gören ataerkil bir zihniyet var” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddetin yasalarla önlenemeyeceğini kaydeden hukukçu Hacıbektaşoğlu, sözlerine şunları ekledi:

“Kadına yönelik şiddeti yasalarla ya da istediğimiz kadar güçlü yasalar yapalım, istediğimiz kadar güçlü sistemler kuralım. Eğer o sistemlerin içinde yer alan uygulayıcıların bakış açısı ve kadınla ilgili zihniyetlerinde değişiklik yaratamıyorsak yine çözüm bulamıyoruz. Türkiye’de 2013-2014 yılında çıkarılan 6284 sayılı ailenin korunmasına dair bir kanun var. Ondan önce de Avrupa Komitesinin kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik İstanbul Sözleşmesini imzalamıştık. Şimdi muhafazakar dünyanın kadın üzerindeki bakış açısı en nihayetinde gelip bu sözleşmeden çekilmemiz şeklinde iktidar bir baskı oluşturmaya başladı.”

Pınar Hacıbektaşoğlu ayrıca, hakim ve savcıların şiddetin kaynağına inmeden sadece dosya üzerinden karar verdikleri sürece Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin istedikleri ölçülere inmeyeceğine inandığını ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli