Munzur Vadisi Milli Parkı'nda çevre temizliği

07-06-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Munzur Vadisi Milli Milli Parkı Dersim
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Munzur Vadisi Milli Parkı'nda 'Dünya Çevre haftası' nedeniyle Vali Bülent Tekbıyıkoğlu öncülüğünde yüzlerce kişinin katılımıyla çöp toplama etkinliği düzenlendi.

Doğal güzelliği, endemik türler ve yaban hayatı açışından zenginliğiyle bilinen Dersim'de son yıllarda turist yoğunluğundaki artış sürüyor. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu,  'Dünya Çevre Haftası'nda' doğanın kirletilmemesi ve korunmasına dikkat çekmek amacıyla etkinlik gerçekleştirdi.

Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) ile korunan Munzur Vadisi Milli Park'ın giriş noktasında bulunan Miskişah mevkinde Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Hakan Duman, kurum amirleri, kurum personeli, vatandaş ve öğrencilerden oluşan yüzlerce kişi poşet, plastik, kağıt ve cam şişe gibi çöpleri topladı. Poşetlere konulan atıklar, daha sonra araçlara yüklenerek kent çöplüğüne götürüldü.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Etkinlik sonrası bir açıklama yapan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, "Tunceli'de doğa çok seviliyor, tabiat çok seviliyor. Biz de bu tabiat sevgisinin bir göstergesi olarak bugün Munzur Vadisi'nde çevre günü etkinlikleri kapsamında bir çöp toplama, atık toplama faaliyeti yaptık. Tuncelimizin insanlarının muazzam bir çöp disiplini var. Biz dışarıdan gelen misafirlerimizin de buraları görmesini istiyoruz elbette ki ama onların da bizim çöp biçimimize katılmasını arzu ediyoruz. Buraya çöplerini değil sevgisini bıraksınlar" dedi.

 "Yaşadığımız tabiatın hakimi değiliz, onun bir parçasıyız"

Milli parkın birçok güzelliğe ev sahipliği yaptığını belirten Tekbıyıkoğlu, "Munzur Vadisi Milli Parkı'nın başlangıcındayız. Çevre haftası etkinlikleri münasebetiyle hem öğrencilerimiz hem kamu idarelerinden arkadaşlarımızla beraber bir etkinlik gerçekleştirdik. Biz Munzur Vadisi'ni çok seviyoruz. Munzur Vadisi Türkiye'nin en özel yerlerinden bir tanesi ve muazzam güzelliğe sahip. Şunun da farkındayız içinde yaşadığımız doğanın, tabiatın hakimi değiliz, bunun sadece bir parçasıyız. Aslında oyunun ve kurallarını koyanda doğanın bizatihi kendisi. İnsanoğlu yüksek makinalaşmasına rağmen, teknoloji üretmesine rağmen hala doğanın kudreti kuvveti, insanın kudretinden kuvvetinden çok daha yüksek vaziyette. Bu münasebette menfi bir tesir olduğu zaman doğaya bir şekilde bir müddet karşılık veriyor. Fabrika bacaları fazla çalışıyorsa küresel ısınma oluyor, sera gazı etkisi oluyor. Veyahut dere yataklarına ev yapıyorsak bir müddet sonra o sel yatağı alıp o evleri götürüyor. Kıyıları dolduruyorsak bir şekilde deniz buna  müdahale ediyor. İnsanoğlu yaşamını devam ettirmek istiyorsa doğaya uygun bir yaşam formunu kendisine taklit etmeli"diye konuştu.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

"Buralara çöplerini değil sevgisini bıraksınlar"

Dışarıya atılan plastiklerin doğaya önemli zararlar verdiğine dikkat çeken Vali Tekbıyıkoğlu, "Tunceli'de doğa çok seviliyor, tabiat çok seviliyor. Biz de bu tabiat sevgisinin bir göstergesi olarak bugün Munzur Vadisi'nde çevre günü etkinlikleri kapsamında bir çöp toplama, atık toplama faaliyeti yaptık. Bayağı da torbalarımızı çocuklarımızla beraber, arkadaşlarımızla beraber doldurduk. Tuncelimizin insanlarının muazzam bir çöp disiplini var. Biz dışarıdan gelen misafirlerimizin de buraları görmesini istiyoruz elbette ki ama onların da bizim çöp biçimimize katılmasını arzu ediyoruz. Buralara çöplerini değil sevgisini bıraksınlar. Çünkü dışarıya atılan bir plastik belki binlerce yıl boyunca eritilemiyor,  ortadan kalkamıyor. Öğrencilerimizle beraber güzel bir etkinlik oldu" dedi.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli