Foto: AA
Diyarbakır’ın tarihi surlarında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, üzerinde Malta Haçı motifi olan Roma dönemi lahdi ortaya çıkarıldı.
Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Surları’nın 75 ve 76 nolu burçlarında yapılan restorasyon çalışmalarında yeni bulgulara ulaşıldı.
Yapılan arkeolojik kazılarda, yüzeyin yaklaşık 4,5 metre altında, kapak kısmı iki parçadan, tekne kısmı ise yekpare olan kireçtaşından yapılmış bir lahit ortaya çıkarıldı.
Daha önce, 75 nolu burcun zemin kat girişinin ortaya çıkarılması için daha önce 4,5 metre derinliğinde bir kazı çalışması gerçekleştirilmişti. Söz konusu burcun zemin kotlarına inildiğinde karşılaşılan yer altı suyu nedeniyle drenaj yapma ihtiyacı duyuldu. Bu neden yapılan kazılar sırasında, burcun sağ tarafının girişinde bir lahit bulundu.
Uzunluğu 224, genişliği 82, yüksekliği ise 116 santimetre olan lahdin bir yüzünde kabartma tekniği ile oluşturulmuş dairesel çember içinde ‘Malta Haçı’ olarak tanımlanan bir haç yer alıyor. Kapakta, lotus kısımlarının ön taraflarında da kazma tekniği ile oluşturulmuş bir haç var.
İçkale’deki surların 75 ve 76 nolu burçlarında restorasyon çalışması yürüttüklerini belirten Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, lahitte bulunan kemiklerin test edilmek üzere Gaziantep Üniversitesindeki laboratuvarlarda incelemeye alındığını ve yapılacak çalışmalar sonucunda edinilecek verilerin paylaşılacağını söylüyor.
Bölgedeki çalışmalar, Saint George Kilisesi, eski cezaevi ve 75 nolu burcun arasında kalan bölgede devam ediyor.
Koç, “Büyük bir ihtimalle burası kilisenin mezarlık alanını oluşturuyor. Kazılar devam ediyor. Benzer verilerin çıkma ihtimali mümkün. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Diyarbakır’da ilk kez lahit bulundu” diyor.
“Saint George Kilisesi, 3. yüzyıla tarihlenen anıtsal bir eser. Lahdin bulunduğu yer, kilisenin nekropol alanı olarak değerlendirildiği için büyük bir ihtimalle lahdi 3. veya 4. yüzyıla tarihlendirmek mümkün.”
Söz konusu lahit, Diyarbakır Müze Müdürlüğünde görevli uzman arkeologlar, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğündeki restoratörler ile Gaziantep Üniversitesinden Antropolog Dr. Nazlı Akbaş gözetiminde yerinden alınarak açıldı.
Uzman restoratörler tarafından temizlik çalışması yapılan lahit, geçici olarak İçkale Müze Kompleksi’nde sergileniyor. Ancak yapılacak çevre düzenlemelerinin ardından Saint George Kilisesi’nin yan tarafında sergilenmesi planlanıyor.