Haber Merkezi - Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin görülen davada İstanbul 11. Ağıe Ceza Mahkemesi, durma kararı vererek yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrine hükmetti.
Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz karara itiraz edeceklerini belirterek, “Türkiye kendi özel varlığıyla ya da güçleriyle belli bir noktaya geldi ama dosyanın geldiği noktada verdiği karar kabul edilebilir bir karar değil” dedi.
Hatice Cengiz'in avukatı Gökmen Başpınar da dosya devri istemlerinin Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu'nun bütün maddelerine aykırı olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan'da şu an herhangi bir yargılama olmadığını belirten Başpınar, "Suudi Arabistan yargılamayı tamamlamış, çokça da beraat kararı vermiştir. Beraat kararı verilen sanıklar hakkında Türk mahkemelerinin yargılamaya devam etmesi konusu açıktır. Dosyanın gönderilmesi halinde kanuna aykırı işlem yapılmış olacaktır. İdare mahkemesine dava açtık, yürütme durdurma talebinde bulunduk. Adalet Bakanlığının yazı içeriğinde iki ülke arasında anlaşma olmadığı belirtilmiştir. Bakanlığın yazısı Türkiye'nin egemenlik haklarının devri anlamına gelecek şekilde, Türk halkına yapılmış büyük bir sorumsuzluk örneği teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı.
Sanıkların dinlenmesi için istinabe yoluna Suudi Arabistan'da ifade alınması yönündeki taleplerini tekrar eden Başpınar, mahkemenin durma kararı vermemesini istedi.
"Kuzuyu kurda emanet etmeyelim"
Cengiz'in diğer avukatı Ali Ceylan da aynı talepleri yinelediği beyanında, Suudi Arabistan makamlarının soruşturma süreçleri boyunca Türk adli makamlarına yardım etmediğini, tam tersine engel olduklarını dile getirerek, "Buna ilişkin eski Başsavcı İrfan Fidan'ın da eski Adalet Bakanı'nın da Sayın Cumhurbaşkanı'nın da açıklamaları vardır. Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin onur ve şerefini koruyalım" diye konuştu.
Cengiz ve avukatının açıklaması
Hatice Cengiz ve avukatları, duruşma sonrası basın açıklaması yaptı. Cengiz'in avukatı Gökmen Başpınar, dosyanın devredilmesi işlemiyle ilgili Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talepli dava açtıklarını belirterek, "Türk milletine ait olan yargılama ve egemenlik hakkı, ne yazık ki hiçbir adil yargılama ilkesinin olmadığı Suudi makamlarına devredilmiştir. Bu karara tarafımızdan itiraz edilecektir" ifadelerini kullandı.
"Hukuk sistemi uyarınca karara itirazımızı yapacağız" diyen Cengiz ise şöyle konuştu:
"İlk günde de buradaydık, 1,5 yıl önce de bu kalabalık buradaydı. Ben hala aynı yerdeyim. İki ülke arasında bir anlaşmadan bahsediliyor. Bu bana şunu hatırlattı. Birkaç zaman önce Mavi Marmara davasında da buna benzer iki ülke arasında anlaşmadan sonra bazı davalar düşürülmüştü. Fakat orada altını çizmek gereken bir şey var, İsrail devlet olarak Türkiye'den işlemiş olduğu cinayetlerden ötürü özür diledi. Burada iki ülke anlaşıyor olabilir, yeni bir sayfa açmak için yeni bir döneme giriyor olabilir ama suç aynı suç hiçbir şekilde değişmedi. Suçu işleyen kişiler de değişmedi. Karşımızda bir olay var."
Hatice Cengiz, olayın başından beri kendisiyle ve süreçle ilgili spekülasyonlar yapıldığını belirterek, "Elbette ki farkındayım Türkiye'nin yalnız bırakıldığının. Hukuki sürecin bu noktaya gelmesinde Türkiye'nin büyük emeğinin olduğunun tabi ki farkındayım. Uluslararası kamuoyundan tutun, uluslararası sisteme, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, bütün bu kurumlar bu meseleyle ilgili çalıştırılmadı. Herhangi bir bağımsız yargı ve soruşturma için adım atılmadı. Türkiye kendi özel varlığıyla ya da güçleriyle belli bir noktaya geldi ama dosyanın geldiği noktada verdiği karar kabul edilebilir bir karar değil" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın