Erdoğan'dan Fatih Portakal hakkında suç duyurusu

07-04-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Fatih Portakal
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Fatih Portakal hakkında, sosyal medyada “yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı" gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, yaptığı yazılı açıklamada, kabine toplantısınının ardından Erdoğan'ın Tekalif-i Milliye Kanunu'ndan bahsederken “milli dayanışmanın önemini vurguladığını, gönüllülük esasına dayalı kampanyaya gösterilen teveccühten bahsettiğini” söyledi.

Fatih Portakal'ın attığı tweet ile “Erdoğan'ın kastetmediği ve söylemediği birtakım iddialarla tasarruf ve mevduat sahiplerinden zorla para isteneceği yönünde beyanlarda bulunduğunu” belirten Özel, "Bunlar tamamen yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadelerdir. Bu nedenle Fatih Portakal hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Türk Ceza Kanunu ve BDDK mevzuatı kapsamında tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklamasını yaptı.

Erdoğan dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Türk milleti İstiklal Harbi döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla yayınlanan Tekâlif-i Milliye Emirleriyle varını yoğunu bağımsızlığı için ortaya koymuş bir millettir. Bu vesileyle 10 başlık ve 55 maddeden oluşan Tekâlif-i Milliye Emirlerini özetle hatırlatmak istiyorum” demişti.

Portakal, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Erdoğan’ın “Tekalif-i Milliye” hatırlatmasını eleştirerek, "Tekalifi Milliye hatırlatılıp “zor günlerden geçiyoruz” denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef" ifadelerini kullanmıştı.

Tekalif-i Milliye nedir?

Millî Yükümlülükler ya da Ulusal Vergiler manasına gelen Takalifi Milliye, Atatürk’ün Sakarya Savaşından önce çıkardığı ve halkın elindeki imkanların ordunun hizmetine sunulmasını sağlayan emirlerdir. 7 Ağustos 1921’de yayınlanan bu yükümlülükler on maddeden oluşuyor:

1-) Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

2-) Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

3-) Her aile bir askeri giydirecek.

4-) Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

5-) Tücarların elindeki her türlü giyim eşyasının %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

6-) Her türlü makineli aracın %40’ına el konacak.

7-) Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20’sine el konacak.

8-) Sahipsiz bütün mallara el konacak.

9-) Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

10-) Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km’lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli