HDP’den ‘sol’ ağırlıklı liste

07-04-2015
İnan Gedik
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) hemen hemen tüm bileşenlerine yer verdiği “sol” ağırlıklı bir listeyle seçmenin karşısına çıkacak. HDP, barajı geçmesi durumunda en az 5 Türk solu kökenli kişinin yanı sıra Alevi, Ermeni ve Süryani cemaatlerinin temsilcilerini de parlamentoya taşımış olacak.

 

HDP tabanının en çok eleştirdiği konu Türk soluna gereğinden fazla yer vermesi oldu. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın İstanbul 2’inci bölgeden aday olması bekleniyordu ancak Turan, son gece Adana’ya kaydırıldı.

 

Eşbaşkan Figen Yüksekdağ ise Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) kontenjanından Van’da liste başı gösterildi.

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne ayrılan kontenjan ise Saruhan Oluç için kullanıldı. Antalya teşkilatının istememesine karşın Oluç, bu ilden liste başı yapıldı. Ertuğrul Kürkçü, İzmir 1’inci bölgeden liste başı oldu. Devrimci Yol örgütünün eski yöneticilerinden Mahmut Memduh Uyan, Ankara 2’inci bölgeden liste başı yapıldı.

 

Emek Partisi kökenli İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de İstanbul 3’üncü bölgeden seçmenin karşısına çıkacak.

 

HDP’nin barajı geçmesi durumunda bu bölgeden 3 milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor.

 

HDP, Alevi örgütleriyle de yakın ilişki kurmuştu. Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker İstanbul 2’inci Bölge’den 1’inci sıradan aday gösterildi. İzmir 2’inci bölge 1’inci sıradan ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Müslüm Doğan seçmenin karşısına çıkacak.

 

Ermeni cemaatinden Garo Paylan’ın ismi İstanbul 2’inci bölgeden geçiyordu. Ancak CHP’nin bu bölgeden başka bir Ermeni aday göstermesi nedeniyle Paylan, 3’üncü bölgeye kaydırıldı. Süryani cemaatinden ise mevcut milletvekili Erol Dora yine Mardin’den aday gösterildi.

 

Listenin en büyük sürprizlerinden biri Diyarbakır’da yaşandı. Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Balüken bu ilde liste başı yapıldı. Baluken’in ardından yeniden aday gösterilmesi beklenmeyen Nursel Aydoğan ve Altan Tan da Diyarbakır’dan yeniden aday gösterildi. Balüken’in yerine Bingöl’den ABD’de yaşayan akademisyen Hişyar Özsoy’un ismi yazıldı.

 

Bir önceki dönem Diyarbakır’dan aday olan Leyla Zana ise bu defa Ağrı’dan aday gösterildi.

 

Mardin’den Prof. Dr Mithat Sancar ile Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın ismi geçiyordu. Ancak aynı ilden iki akademisyen tercih edilmedi ve Yıldırım, Siirt’e kaydırıldı.

 

Sanatçı Pınar Aydınlar ise İzmir 1’inci bölge 3’üncü sırada kendisine yer bulabildi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli