Bölge baroları: Kürt sorunu Türkiye’nin en yakıcı sorunu

06-11-2022
Etiketler Ağrı Barosu Kürt sorunu
A+ A-

Haber Merkezi – Diyarbakır Barosu ve Urfa Barosu dahil 15 baronun düzenlediği toplantının ardından yapılan ortak açıklamada Kürt sorununun Türkiye için “hala en önemli ve can yakıcı sorunu” olduğu kaydedildi.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları 4 ve 5 Kasım tarihlerinde Ağrı Barosu’nun ev sahipliğinde “Bölge Baro Başkanları Toplantısı” düzenledi.

Toplantının ardından 8 maddeden oluşan sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bilgirdede Kürt sorunu, Amasra’daki maden patlaması, Rojhılat ve İran’daki Jina Emini protestoları, sosyal medya yasası ile Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması konularına değinildi.

“Kürt meselesi en yakıcı mesele”

Açıklamada Kürt sorununun Türkiye’nin demokratikleşmesinde en büyük engel olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Kürt meselesi, Türkiye’nin en önemli ve can yakıcı meselesi olarak gündemde durmaya devam etmektedir.

Kürt meselesinin çözümsüzlüğü Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin en önemli bariyerlerinden biridir. Kürt meselesinin şiddet ve güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceği acı bir şekilde tecrübe edilmiştir.

Bu bağlamda meselenin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve barışçıl çözümü için toplumun tüm kesimlerinin de dahil olacağı geniş bir konsensüs sağlanmasını elzem görüyoruz.”

“Sosyal medya yasası endişelendiriyor”

Öte yandan açıklamada kamuoyunda “sansür yasası” olarak da nitelendirilen yasa için “Sosyal medya yasasıyla yeniden gündeme gelen basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ciddi müdahale tehditleri toplumu endişelendirmektedir. Özellikle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi sıkıntıların olduğu ülkemizde bu kanunun muhalif düşüncenin ifade edilmesini baskı altına alma amaçlı kullanılmasından ciddi bir biçimde şüphe edilmektedir. Bu hususta basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılarak yurttaşların kendilerini ifade etmelerinin önü açılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli