İstanbul (Rûdaw) - İstanbul’da geçimini atıklardan çıkaran işçilere ait geri dönüşüm depolarına baskın düzenleyen zabıta ve polisler, depoları ateşe verdi. İşçiler, devletin kendilerine başka kapı bırakmadığını söylüyor.
İstanbul’un birçok semtinde el emeği ile yaptıkları çekçek araçları ile kağıt, plastik ve metal hurda toplayan işçiler son günlerde yeni bir durumla karşı karşıya.
Şehirlerin kiri ve çöpünden ailelerinin geçimini sağlayan işçilerin depolarına Ümraniye, Ataşehir ve Sancaktepe’de belediye zabıtaları ve polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskında işçilerin kaldığı yer ve depoları ateşe verildi, yabancı uyruklu olduğu belirtilen işçiler gözaltına alındı.
Bu amaçla geçtiğimiz gün Ümraniye’de bir araya gelen işçiler, basın toplantısı düzenleyerek, uygulamaları "açıkça yoksul insanların yaşam hakkını hiçe saymak" olarak nitelendirdi.
İşçiler, hükumetin “sıfır atık projesi” adı altında bu işi özel sektöre vermek ve vergi almak için kendilerine yöneldiğini savunuyor.
Kâğıt işçisi, atanmamış biyoloji öğretmeni Mahmut Aytar, “Şu an devletin istediği mahallelerde, sokaklarda, ilçelerde çevre kirliliği, haksız kazanç ve kamu zararı gibi bahaneleri öne sürerek bizi bertaraf etmektir. Bizim bu işi yapmamıza engel olmak istiyorlar. Ekmek kapımızı elimizden almak istiyorlar” dedi.
İstanbul Valiliği, baskınların sebebini “mevzuata aykırı bir şekilde ve sağlıksız koşullarda atık toplama ve ayırma, sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmaya” bağlıyor.
Kağıt işçisi Sedat Dost da, “Bize bir yolu göstersinler ki biz de ne olduğunu bilelim. Ama her gün gelip halkın emeğini gasp etmek olmaz. Dünyanın hiç bir yerinde halkının emeğini çalan başka bir devlet yoktur. Sadece bizim devletimizde var” diye konuştu.
İşçilerden Ekrem Akmeşe de, “Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Fındık işçiliğine gidiyoruz, siz teröristsiniz diyorlar. Karadeniz’e gidiyoruz terörist diye insanlarımızı öldürüyorlar. Peki nereye gidelim? Gideceğimiz başka yol var mı?” diyerek tepkisini gösterdi.
Şefik Bulut da, “Kimsenin malını çalmıyoruz. Kimsenin malını alıp getirmiyoruz. Sadece çöpten ekmeğimizi çıkarıyoruz ki çocuklarımız aç kalmasın” dedi.
İstatistiklere göre sadece İstanbul'da günde 20 bin ton çöp ve atık toplanıyor. Kentte ne kadar atık kağıt ve plastik işçisi olduğu bilinmiyor. Ancak Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon kişinin bu işten geçimini sağladığı tahmin ediliyor.
Yakın zamana kadar atık kağıt işçilerinin neredeyse tamamı Kürt'tü. Ancak son dönemde Suriyeli, Afganlar ve Afrikalı göçmenler de bu işe dahil oldu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın