Çavuşoğlu'ndan Karabağ açıklaması: Sorunun barışçıl yoldan çözülmesi gerekiyor

06-10-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Ermenistan + Çavuşoğlu
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM kararları ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde sorunun barışçıl yoldan çözülmesi gerektiğini her platformda ifade ettiklerini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Bakü'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, "Sıkışan Ermenistan sivil yerleşimlere saldırmaya başladı. Gence'ye, Terter'e, Mingeçevir, Hızı ve Abşeron'a saldırıyor. Bu insanlık suçudur, savaş suçudur. 1949 Cenevre Sözleşmesi'nin ihlalidir. Ermenistan'ın içine düştüğü çaresizliğin göstergesidir" ifadesini kullandı.

Uluslararası toplumun çağrıda bulunan Çavuşoğlu, "Biz Azerbaycan'la bir milletiz. Yeri geldiği zaman da bir devlet gibi hareket ettiğimizi dün de gösterdik, bugün de gösteriyoruz. Uluslararası topluma da şu çağrıda bulunuyoruz. Biz Gürcistan'ın, Ukrayna'nın, Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğünü nasıl savunuyorsak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü de aynı şekilde savunuyoruz. Dünya da böyle yapmalı. Bu konularda çifte standart olmaz, olmamalı ve olamayacağını da kardeş Azerbaycan sahada ve masada gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrılarını da değerlendiren Çavuşoğlu, "Peki sonra ne olacak? Bugüne kadar ateşkes oldu da ne oldu? Ermenistan Tovuz'a saldırdı. Azerbaycan karşılık verdi uluslararası toplum yine ateşkes dedi. Ateşkes olsun da sonuç ne olacak? Ermenistan'a derhal Azerbaycan topraklarından çekil diyebiliyor musunuz? Çekilmesi için bir çözüm üretebiliyor musunuz? Hayır! Klasik, 30 yıldır aynı çağrılar" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM kararları ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde sorunun barışçıl yoldan çözülmesi gerektiğini her platformda söylediğini anımsattı.

Bayramov ise "Ermenistan devleti terörist düşünceye sahiptir. Maksatlarına kavuşmak için kırmızı çizgileri yoktur" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli