İstanbul sele teslim: 2 kişi yaşamını yitirdi, 12 yaralı

Haber Merkezi – İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan yağış kuzey kesimlerde hayatı felç etti. Başakşehir ve Küçükçekmece’de sel sularına kapılan 2 kişinin hayatını kaybettiği ve 12 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

Halkalı Gümrüğünü su bastı

İstanbul’da etkili olan sağanak yağış, Halkalı Gümrüğü’nü su bastı. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, yükselen sur nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınanlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Halkalı Gümrüğü’nün içinde bulunan bir kafede sel suları nedeniyle mahsur kalan yaklaşık 68 kişi, kurtarma operasyonuyla botlara bindirilerek kurtarıldı.

İstanbul’da akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle İkitelli’de bulunan mobilyacılar sitesini su bastı. Kısa sürede oluşan sele kapılan araçlar mağazalara girerken, mobilyalar tanınmaz hale geldi.

Site içinde park halinde bulunan çok sayıda otomobil sel sularına kapılarak sürüklendi. Bazı otomobillerin mobilya mağazalarının içine girdiği görüldü. Yağmur sularının çamura dönüşmesiyle mağazalardaki mobilyaların neredeyse tamamı kullanılamaz hale geldi. Sitedeki su baskınında herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmazken, çok sayıda mağazada hasar meydana geldi. Büyük hasar gören mağazaların olduğu yerde İSKİ su tahliye çalışması yaptı. Polis ekiplerinin de herhangi bir olumsuzluğa karşı devriye gezdiği görüldü.

Botla kurtarılan kafe çalışanı Emre Tuğrul, “Önce ayak boyu su vardı, çok fazla ciddiye almadık. Ondan sonra buradaki vagonların düşmeye başladığını gördük. Su seviyesinin yükseldiğini anladık. Müşterilerimizi çatı katına aldık. Su ile birlikte yılan ve böcekler vardı, bundan korkan müşterilerimiz oldu. Onları rahatlatmaya çalıştık. İki saatin üzerinde içeride mahsur kaldık” dedi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan açıklama

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yaşanan sel felaketinde Arnavutköy'de 291, Başakşehir'de 131, Küçükçekmece'de 98, Sultangazi'de 10 ve Eyüpsultan'da 30 olmak üzere toplamda 560 konutun ve 663 iş yerinin etkilendiğini açıkladı. Öte yandan selde 2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi hastanede tedavi görüyor.

İstanbul'un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; Arnavutköy'de 291 konut, Başakşehir'de 131 konut ve 650 iş yeri, Küçükçekmece'de 98 konut ve 13 iş yeri, Sultangazi'de 10 konut ve Eyüpsultan'da 30 konutun yaşanan selden etkilendiğini açıkladı. 12 kişinin tedavisi hastanelerde devam ederken öte yandan Yerlikaya zarar tespit çalışmalarının bugün başlayacağını bildirdi.

Arnavutköy Kaymakamlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde konuşan Yerlikaya, dün akşam saat 21.00 sıralarında Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi, Eyüpsultan'ın bir kısmında sağanak yağışın etkili olduğunu, Arnavutköy ve Başakşehir'de metrekareye 125 kilogram yağmur yağdığını belirtti.

İlçe ilçe bilanço

Yerlikaya, selin yaşandığı ilçelerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Arnavutköy ilçemizde Belediye Başkanı'mız 291 konutun su baskınından etkilendiğini, şu ana kadar yüzde 70'ini bunların tahliye ettiklerini söyledi. Başakşehir'de Belediye Başkanı'mız Yasin Bey'le görüştük, 650 iş yeri, 131 evin su basmasından etkilendiğini söyledi. Küçükçekmece'de 98 konut, 13 iş yerinin, Sultangazi'de 10 konut, Eyüp ilçemizde de 30 konutun su basmasından olumsuz etkilendiği söylendi."

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 112'ye gelen tüm çağrıların her birini cevaplandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Kalacak yerle ilgili bir Arnavutköy'de müracaat olmadı. Başakşehir'de de olmadığını biliyoruz. İstanbullu hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Vefatlar için çok büyük üzüntü duyuyoruz. Allah'tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına sabırlar diliyoruz. Tekrarından İstanbul'umuzu, ülkemizi Cenabıallah korusun diyoruz. Şunu söylememiz lazım. Tabii bu iklim değişikliği öyle bir değişiklik haline geldi ki bir ilçede 40 mahalle var. Mahallenin üçünde bir saat içerisinde 120 kilogramlık bir yağış, çok kısa süre içerisinde, hemen yüz metre ilerisindeki mahallede hiçbir şey yok. Bunu şunun için söylemek istiyorum kıymetli hemşehrilerime, lütfen Meteorolojiden yapılan uyarılara, bu sarı ve turuncu kot uyarılarına, hatta 'şu saat, şu vakitlerde olması muhtemel' diye bizi uyaran hatırlatmalara lütfen dikkat edin. Canımız yanmasın. Tedbir, tedbir, tedbir diyoruz. Valiliğimiz, AFAD, Meteoroloji, medyamız her fırsatta şehirlerimize, hemşehrilerimize bu ikazları yapıyoruz. Lütfen bu ikazlara uyalım diyorum."

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1.150, belediyelere ise 2.540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir.

Su Baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir. Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir”

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklama sel felaketiyle ilgili 3 savcının görevlendirildiği açıklandı. Yazılı açıklamada, “İstanbul’da  05.09.2023 tarihinde yoğun yağış nedeniyle Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinde etkili olan sel felaketinde meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, derhal soruşturma başlatılmıştır. Sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” denildi.

Sağlık Bakanı Koca: 5 kişi etkilendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“İstanbul'da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Su taşkını olayından 5 kişi etkilenmiş ve ambulanslarımızla hastanelere nakledilmişlerdir. Her birine acil şifalar diliyorum.

 Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hasta kabulünü sürdürmekte, Başakşehir Devlet Hastanesi Acil Servisine ayaktan hasta kabul edilmektedir. Olayla ilgili olarak 52 ambulans ve 5 UMKE timi görevlendirmesi yapılmıştır. İstanbul'umuza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Gelişmelere karşı görev başındayız.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, dün akşam başlayan yağış gece ve bugün akşama kadar etkili olacak. Yağışlar, İstanbul’un kuzeyinde kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağış olarak görülecek. Sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

AKOM’un yağış raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Gün boyu Karadeniz'e kıyı ilçelerde görülen sağanak yağış akşam saatlerinde (17.30) Sarıyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca ilçelerinde şiddetini arttırarak ani sağanak geçişleri başlamıştır. Yağışın gece saatlerine kadar etkisini azaltarak Avrupa yakasının batısında devam etmesi beklenmektedir.

Boğaz çevresi ve Avrupa yakasında etkili olan yağış sonucu metrekareye Arnavutköy 128 kg, Beykoz 37 kg, Sarıyer 28 kg, Çatalca 21 kg, Silivri 15 kg yağış kaydedilmiştir. Beklenen yağışlı hava nedeni ile yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı hazırda bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri 2.137 personel, 1.161 araç ve iş makinesi ile il genelinden alınan toplam 1.880 ihbara (İtfaiye 1500 ihbar, İSKİ 350 ihbar, Yol Bakım 30 ihbar) müdahale çalışmalarını gerçekleştirmektedir."

Yağış metro seferlerini de etkiledi

Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattımızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Kayaşehir Merkez istasyonumuz kapatılmıştır. Seferlerimiz Kirazlı-Toplu Konutlar istasyonları arasında yapılmaktadır. TF2 Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hattımız hava muhalefeti nedeniyle işletmeye kapatılmıştır” denildi.

Eski Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu döneminde yapılan Başakşehir- Kayaşehir metro hattında meydana gelen su baskınları nedeniyle mahsur kalanların olduğu öğrenildi.