Instagram engeli ardından Türkiye-META görüşmesinde 'PKK' ve 'Hamas' detayı

Haber Merkezi – Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve MET şirket yetkilileri arasında yapılan görüşmede Hamas ve PKK konusu gündeme geldi.

Popüler sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirilmesinin ardından Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu dün META şirketinin yetkilileri ile bir görüşme yaptı.

Uraloğlu toplantı sonrası "Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz" açıklamasında bulunurken META'nın yaptığı savunma da ortaya çıktı. Şirket yetkilileri, ABD'nin Hamas'ı “terör örgütü” olarak kabul ettiğini ve paylaşımların algoritmalarla engellendiğini savundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, BTK'nın 2 Ağustos Cuma günü erişim engeli getirdiği Instagram'ın sahibi META yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. Uraloğlu, "Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz" dedi.

Toplantıya, Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı. Görüşmede, META'ya katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklerin yanı sıra, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajları konusunda uyarılar yapıldığı bildirildi.

"ABD terör örgütü olarak gördüğü için algoritma engelliyor"

Milliyet Gazetesi'nden Meltem Güneş'in haberine göre META yetkilileri, ABD'nin Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve paylaşımların algoritmalarla engellendiğini savundu.

Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye'nin “terör örgütü” listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ'ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini belirtti.

META, PKK konusunda bu talebe yeşil ışık yaktı.

"İçerik listesi şirkete sunuldu"

Türkiye'nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi şirkete sunuldu. Ancak terör tanımı konusunda görüş ayrılığı yaşandı.

Ne olmuştu?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından paylaştığı taziye mesajlarının Instagram tarafından sansürlendiğini ifade etmişti. Altun'un bu açıklamasından dakikalar sonra ise BTK, milyarlarca üyesi olan popüler sosyal medya platformu Instagram'a 2 Ağustos Cuma günü itibarıyla erişim engeli getirmişti.