Dersim (Rûdaw) – Dersim'de hayvanseverler düzenledikleri yürüyüş ile meclisten geçen sokak hayvanları ile ilgili yasaya tepki gösterdi.
Sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açacağı için tepki toplayan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin tartışmalı 5. maddesi tüm tartışma ve protestolara rağmen Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Sokakta yaşayan köpekleri “uyutmanın” yolunu açan kanun teklifine hayvan severlerden büyük tepki var.
Teklifin 5. maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.
Son 12 yılda emniyet, jandarma, belediye ve hayvan derneklerinin verilerine göre sokak hayvanlarına şiddetin olmadığı Dersim'de hayvanseverler, tepkilerini dile getirmek için Sanat Sokağın'nda bir araya geldi.
Pankart ve döviz taşıyan kalabalık grup, sokak hayvanlarıyla birlikte Seyit Rıza Park'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık slogan atan grup daha sonra basın açıklaması gerçekleştirdi.
Türkiye'nin en az nüfusa sahip ikinci ili olan ve 3 bin 500 sokak köpeği ile sokak kedisinin yaşadığı Dersim'de son 12 yılda emniyet, jandarma, belediye ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği verilerine göre kent merkezinde hayvanlara şiddet ile ilgili herhangi ihbar gelmedi ve olay yaşanmadı. Barınağın olmadığı kentte, sokaklarda, parklarda, iş yerlerinin önünde yurttaşlarla iç içe olan hayvanların beslenme ihtiyaçları da valilik, belediye, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı HAYDİ ekipleri ile hayvanseverler tarafından yapılıyor.
Ayrıca kurumlar tarafından kısırlaştırma çalışmaları da aralıksız devam ediyor.
Yasaya kent merkezi, 7 ilçe ve bir belde belediye başkanı uyutma işlemini yapmama kararı aldı.
Dersim Hayvanları Koruma Derneği (DERHAYKO) Başkanı Ezgi Doğan ve Ovacık Pulur Belediye Başkanı kentteki köpeklerin halka iç içe olduğunu belirterek, yasaya tepki gösteren bir açıklama gerçekleştirdi.
Basın açıklaması sonrası Rûdaw'a açıklamada bulunan Ezgi Doğan, "Şu an ilimizde toplamda üç bin beş yüz tane köpek ve kedi bulunmakta. Son on iki yıldır emniyet, jandarma, belediye ve derneğimizin verilerine göre hayvana şiddete dair hiçbir veriye rastlamadık ve oluşmadı. Bence Dersim Türkiye’de köpeklerin en şanslı olduğu yer. Belediye çalışıyor, biz dernek olarak çalışıyoruz. Buranın halkı sadece dağ keçisini değil kedisini, kurdunu ve balığını da kutsal görüyor. Buradaki halk olmasa biz bu kadar güçlü olamayız. Bütün belediyelerle görüştük. Hepsi bu yasaya uymayacaklarını ve köpekleri barınaklara hapsetmeyeceklerini söyledi" dedi.
Hayvansever vatandaşlardan Dilşah Mak da “Bu kanlı yasa için bir basın açıklaması için bir araya geldik. İlimiz açısından da bu hayvanlarımız sokakta özgür gezmeye devam edecek. Biz Dersim halkı olarak bu hayvanların sokakta özgür dolaşmaları için özen gösterdik ve hep yanlarında olduk bunun için de bu kanlı yasayı reddederek, özgür dolaşmaları için elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.
Vatandaşlardan Ali Haydar Gür ise "Bu yasa çıktı eskiden böyle bir şey yoktu, bu köpekler bize sahip çıkarlardı, evimizi korurlardı, davarımızı korurlardı. Bu yasa çıktı, biz bu yasanın kaldırılmasını istiyoruz. Herkesin bu hayvanlara sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın