İSTANBUL - Şahintepe halkı: Yuvamızı zorla elimizden almasınlar

06-08-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Şahintepe Mahallesi Kanal İstanbul Projesi
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul’un Başakşehir ilçesi Şahintepe Mahallesi sakinleri, “Kanal İstanbul ve Yenişehir” projesi kapsamında gerçekleştirilmek istenen yapılanmaya karşı çıkıyor. Mahalle sakinleri, tahliyelerden önce mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

İstanbul’un bir çok ilçe ve semtinde uzun yıllardır “kentsel dönüşüm” projeleri kapsamında yenilenme çalışmaları yapılıyor. Ancak bu yenileme çalışmaları yüzünden çok sayıda kişi mağdur duruma düşüyor.

Başakşehir’de Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerden biri Şahintepe Mahallesi’nde “deprem riski” ve “yerinde dönüşüm” adıyla başlatılan proje kapsamında, mahkemenin durdurma kararına rağmen halktan 10 gün içerisinde evlerini terk etmeleri istendi.

Muş’tan 1986 yılında taşınarak İstanbul’a yerleşen Sefer Demirci, evini boşaltması istenenlerden biri. Demirci, yıkılacak evine karşılık ne kendisine bir yer verildiğini, ne de teklif edilen miktarın yeni bir ev inşa etmeye yeteceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Demirci, “Ne zorluklar çektiğimiz, neler yaşadığımızı bir biz biliyoruz. Aç karınla yaptık evimizi. Paramız yoktu ve işçilik yaparak emeğimizle kendimize bir ev inşa ettik. Size iki adet 70 metrekarelik ev vereceğiz diyorlar. 70 metrekare yani 51 metrekare demek.  Nasıl barınacağız? Bize tam olarak hakkımızı verirlerse kabul ederiz ama vermezlerse bu işte yokuz” dedi.

Şahintepe Mahallesi, çoğunlukta 1990’lardan sonra inşa edilmiş bir mahalle. Şimdi mahallede vinçler yükseliyor. Mahalle halkı, “Sürgün ve rant projesi” olarak adlandırdıkları bu durumun, “Kanal İstanbul ve Yenişehir” projesi kapsamında gerçekleştirilmek istendiğini savunuyor.

Kanal İstanbul’un geçeceği güzergahın üzerinde olduğu için mahallede arsa fiyatları altından daha değerli hale gelmiş durumda. Fakat örneğin iki katlı bir binanın boşaltılması karşılığında sahibine 400 bin TL teklif ediliyor. Bu para, ancak böyle bir evin demirlerine yetiyor. Bu nedenle mahalle halkı bu yapılanmaya karşı direniyor.

Mahalle sakinlerinden Murat Güçlü, “Bizim evimizi, yuvamızı zorla elimizden almasınlar. Evim sağlam değilse, kentsel dönüşüm projesine uymuyorsa, yıkılması gerekiyorsa serbest bir şekilde gidelim, anlaşabildiğimiz, projeye uygun bir şekilde birileriyle anlaşalım. Biz devletimizden bunu istiyoruz, bir ayrıcalık istemiyoruz. İlla ki bir çarpıklık varsa düzeltilsin ama bizim malımıza çökülerek değil” diye konuştu.

Hayata geçirilmek istenen projeye karşı bir süredir direnen halk, değişik eylemlerle tepkisini gösterip sesini yükseltiyor. Mahkeme, projenin durdurulmasına karar vermiş olsa da, büyük konutların altyapısı için adımlar atılmaya başlanmış.

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Uçar da, mağduriyet yaratılmaması şartıyla hiç bir zaman kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını vurguladı.

Uçar, “Bir gece kalkıp evlerimizin, arsalarımızın burada olmadığını görmek tabi vatandaş olarak bizi üzdü. Bizler yapılacak her projenin yanında olduğumuzu defalarca yetkililere gerek sözlü, gerek yazılı ilettik. Yasal olarak bazı şeyler hala netlik kazanmamışken, alelacele bir şekilde inşaatların yapılmasının nedenini vatandaş anlamıyor, anlam da veremiyor. Bu defa ne oluyor? Baskıcı bir tavır ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Mahallede projeye ilk etapta dahil olacak 7 arazi belirlendi. Toplamda 400'den fazla tapulu arazi proje kapsamına giriyor. Bu da mahallede yaşayan binlerce kişinin göç etmek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli